Rött vin

2018 Chianti Classico, Fattoria Poggerino

nr 9328401

2018 Poggerino Chianti Classico är en ekologisk och biodynamisk vingård som levererar en stiltypisk och charmerande chianti classico – som gjord för att njuta till det italienska köket.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent 
Fattoria Poggerino

Ursprung
Chianti Classico DOCG

Druvor 
100% sangiovese grosso

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En stiltypiskt aptitretande doft med klassiska aromer av röda körsbär, röda plommon, vinbär och tranbär, stilfullt matchade med aromer av söta kryddor, skogsbädd, örter och tobaksblad. Smaken är frisk med en pigg syra, välintegrerade och eleganta tanniner som ryggrad. Smakintrycket är ungdomligt och fruktdrivet med komplexitet från vinets många lager och långa örtiga eftersmak.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och praktiserar ekologisk och biodynamisk odling. Vingården drivs idag av syskonen Piero och Benedetta. Piero är utbildad agronom och oenolog, med fast övertygelse för de biodynamiska principernas vikt för att skapa vin. Han spenderar så mycket tid i vingårdarna att han lokalt är känd som “vinmakaren som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”. Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12,5 hektar är vigd åt vinodling. Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, eftersom alla hus som tillhör vingården ligger på just en kulle. Vinfälten ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 450 till 500 meter över havet i syd och sydvästlig riktning. Det skapar möjlighet för rankorna att bada i värme på dagarna samtidigt som nätternas kyla göra att vinernas fräschör bibehålls. Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering. Den långa mognadsprocessen och den väldränerade jordmånen bidrar till att sangiovese utvecklas på bästa möjliga sätt.

Druvorna till 2018 Poggerino Chianti Classico skördades för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase. Druvorna transporteras därefter varsamt till vineriet i  små lådor (för att druvorna skall komma fram i så fint skick som möjligt), där jäsningen sakta påbörjades i temperaturkontrollerade så kallade rotofermentorer där skalen rörs om tillsammans med musten. Poggerini nyttjar såväl modern teknik som gamla traditioner i sin vinmakning. Jäsningen och den malolaktiska jäsningen sker i cementtankar. De tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på druvornas skal initiera jäsningen. Lagringen sker i stora, begagnade slavonska ekfat på 2000 och 2500 liter, samt franska tonneauxfat. Fatlagringen äger rum i 12 månader, och därefter blandas vinerna från de olika faten innan de buteljeras. Poggerino varken filtrerar eller klarar vinet – all stabilisering sker med hjälp av gravitationen. Vinet ligger därefter minst åtta månader i flaska före lansering.

The Wine Advocate, 90 poäng: ”Made by Piero and Benedetta Lanza, the Poggerino 2018 Chianti Classico shows clean and classic lines with small berry fruit, cassis and wild raspberry that fall together with delicate precision. As the wine warms in the glass, it begins to show some crushed mineral or limestone with light ash and smoke. The finish is lean and silky and would be well-accompanied by a plate of rolled-up mortadella, prosciutto and capocollo.”