Rött vin

2018 Chinon Clos de la Dioterie Monopole, Charles Joguet

nr 5574201

2018 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin. Lågt skördeuttag, 80 år gamla vinstockar och ekologisk vinmakning ger stor koncentration, komplexitet och mycket god lagringsbarhet. Lanseras som ett Limited-vin till Vinklubbens medlemmar!

Pris 489 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Charles Joguet

Ursprung
Chinon AOC

Druvor
100% cabernet franc

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Intensiv och komplex doft med stiltypiska toner av mogna körsbär, svartvinbär, blåbär, jordgubbar, örter, söta kryddor, lakrits och färska örter. Smaken är frisk, stram och välbalanserad med ett tilltalande drag av sötfruktighet. Tanninerna är många om än välbalanserade och silkiga. Eftersmaken ter sig dra åt det oändliga och påminner om vinets stora lagringspotential.

Passar till
Vildfågel som duva, vildand, fasan etc. Lagrade hårdostar, grillat mörkt kött eller en fyllig Boeuf Bourgignon.

Lagringspotential
Från nu till 2034

Mer information

Om produkten

Domaine Charles Joguet är en av de allra bästa producenterna i Chinon som ligger i hjärtat av Loire. Egendomen, som ligger i hjärtat av Loire, grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Från början var egendomen en farm som sysslade med många olika grödor, men Charles var väldigt road av Bourgogne och dess viner och ville göra mer. 1985 klev Jacques Genet in som partner och tillsammans bildade de ett jordbruksföretag (société civile d’exploitation agricole, SCEA) för att utveckla, organisera och bevara allt det jobb som Charles Joguet hade åstadkommit. Charles Joguet har numera dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av egendomen sedan 1997 och ägnar numera större delen av sin tid till den avbrutna karriären som konstnär. Numera sköts vingården av Jaques, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt och hantverksmässigt i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockar, med en stor respekt för natur och tradition. De 35 hektaren sköts alltså idag av ett team om nio personer som arbetat hårt och dedikerat med att ta egendomen dit det är idag – men det har inte varit en rak väg. Ann-Charlotte berättade att när de bestämde sig för att börja odla allting ekologiskt år 2006 ledde det också till flera andra förändringar. Exempelvis valde de att gå över till större ekfat om 400 liter för att få mindre smak av eken och man började också göra malolaktisk jäsning på ekfat för att göra mindre reduktiva viner. Dessutom har en noggrann jordmånsanalys ägt rum för att ge varje läge de bästa förutsättningarna och ett stort program för att plantera träd i vingårdarna har inletts. Certifiering mot fullt ekologiskt startade 2013. De mest berömda vinerna är Chinon Clos du Chêne Vert och Chinon Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit chenin blanc.

2018 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin och vingården ligger mindre än 100 meter från vineriet. Vingården är inte större än 2,22 hektar och cabernet franc-rankorna planterades mellan 1930-1940. Receptet på detta intensivt koncentrerade och långlivade vin är alltså låga skördeuttag och mer än 85 år gamla vinstockar – resultatet är essensen av finess med sin djupa harmoni mellan frukt, syra och tannin. Fatlagringen äger rum i 1-3 år gamla ekfat under 18 månader. Det är svårt att inte charmas av detta vin, men det är ännu ungt och behöver några år i källaren för att öppna upp sin fulla potential.