Rött vin

2018 Côtes de Beaune Les Pierres Blanches Rouge, Domaine de la Vougeraie

nr 7556201

2018 Côte de Beaune Les Pierres Blanches Rouge kommer från en helt ny producent i Vinklubben: biodynamiska Domaine de la Vougeraie som med sin imponerande repertoar skapar stora viner från några av Bourgognes bästa lägen.

Pris 339 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Côtes de Beaune AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Nyanserad, fruktdriven doft med animaliska toner och bär som bigarråer, blåbär, björnbär, plommon, samt integrerade fattoner med kryddiga inslag. Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med tydliga och mogna tanniner och en pigg syra. Vinet har en lång, elegant och rik eftersmak.

Passar till
Prova vinet till råbiff eller kalv-anrättningar. Om man vill vara ursprungstypisk så kan man alltid slå ihop en Jambon Persillé med klassiska tillbehör att avnjuta till.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Öppna med fördel upp flaskan en stund innan den ska drickas.

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2018 Côte de Beaune Les Pierres Blanches Rouge kommer från två parceller, dels från 0,75 hektar i just les Pierre Blanches (planterade 1991 och 1992) och dels 1,11 hektar från La Pièce du Château (planterade 1990-1991) – båda med östlig exponering i mitten av kullen. Vingårdarna har skötts enligt hållbara odlingsprinciper sedan 1992 och helt enligt ekologiskt vinmakning sedan 2001. Namnet Pierre Blanches kan översättas till “vita stenar”. Dessa vita kalkrika stenar finns rikligt i området och bidrar till den lokala terroiren. Första gången stenarna nämns var redan 1258 i The Martyrology  of beaune: In Monte Lapidi Albi (berget med de vita stenarna). Själva läget ligger placerat på ett utsprång mellan Savigny-lès-Beaune och Montagne de Beaune. Vingården ligger i mitten av kullen, strax under premier cru-läget Les Bressandes (som anses vara ett av områdets bästa).

Druvorna som nådde vineriet fördes till fat med hjälp av gravitationen med 27% hela klasar och resten avstjälkade druvor. Ingen jäst eller enzymer tillsattes. Den första inledande kallmacerationen ägde rum under 5 dagar innan temperaturen höjdes. Den totala macerationstiden var 16 dagar lång, men varsam så kallad pumping over en gång om dagen. Den efterföljande fatlagringen skedde under 16 månader på ekfat. 31% av ekfaten var nya, lättrostade ekfat från Allier och Citeaux. Vid buteljering skedde ingen klarning av vinet och endast en lätt filtrering.