Vitt vin

2018 Estate Chardonnay, Paul Cluver

nr 7543901

Paul Cluver är en imponerande pionjär i sydafrikanska kustregionen Elgin, här representerad av deras fylliga Estate Chardonnay som med sin runda kropp och friska syra är som gjord till fisk- och kycklingrätter. Vinet är dessutom förärat med 4,5 stjärnor av 5 möjliga i sydafrikanska vinbibeln Platters Wine Guide!

Pris 219 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 3 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent 
Paul Cluver

Ursprung
Elgin

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Paul Cluver Estate Chardonnay har en stor och rik doft med aromer av stenfrukter, melon, annanas, nejlika, vanilj, citron, nötter och brynt smör. Vinet har en fyllig kropp som balanseras med en krispig syra och expressiv frukt. Eftersmaken är lång och intensiv med ett kryddigt avslut.

Passar till
Med sin lite fylligare textur är detta vin som gjort för stekt och grillad fisk, gärna med brynt smör som tillbehör, men passar också fint till kyckling, pasta och hårdost

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information
Serveras vid 10-12 grader.

Om produkten

Paul Cluver är en av sydafrikanska kustregionen Elgins allra klarast lysande stjärnor. Idag är det fjärde generationen som farmar marken som familjen ägt de senaste 120 åren och man är en av anledningarna till att Elgin överhuvudtaget hamnade på kvalitetsvinkartan. Gården drivs av managing director Paul Clüver, hans fru Songvei och deras fem barn. Till sin hjälp har de källarmästare Andries Burger och vinmakare Anne van Heerden. Bourgognebaserade konsulten Martin Prieur har också varit en stor del av den ständiga utvecklingen och förfiningen av familjens viner. På familjegården – De Rust – arbetar de enligt principen att vara vördnadsfull inför miljön och sin omgivning och man var en av pionjärerna att börja odla enligt hållbara odlingsprinciper – så kallad sustainable farming. Elgin är ett så kallat Cool Climate Area och ett av de svalaste i Sydafrika. Här drar man fördel av närheten till havet och svalkande havsvindar, vilket gör att de annars så svårodlade pinot noir och riesling trivs bra. I Paul Cluvers händer blir druvorna av sådan kvalitet att prestigeserien Seven Flags länge har setts som benchmark för hur viner från området skall smaka.

2018 Paul Cluver Estate Chardonnay kommer från 14,17 hektar chardonnay-odlingar som utgör 18% av gårdens totala areal. Man använder sig av Bourgogneklonerna 175, 270, 95 och 548 på rankor som planterats mellan 1987 och 2010. Jordmånen består av förvittrad Bokkeveldskiffer med underliggande lager av lera beläget 280 till 350 meter över havet. Vinets jäsning startade naturligt på fransk ek (där 30% av eken var ny och resten 2-4 år gamla fat) med omrörning av jästen. Vinet fick ligga på sin jästfällning i 9 månader utan tillsats av sulfit. Enbart 10% av vinet genomgick malolaktisk jäsning.

Utmärkelser
Platter Wine Guide 2020: 4.5 Stars
Buybetter Wine -Top 100, 2020: Double Gold

Decanter 2020: Silver & 93 poäng ”Elegant and attractive aromas of green apple, blossom and touches of toast. Cool, crisp style with a delicious long length.”

Vinous, Neal Martin: 91 poäng ”The 2018 Chardonnay Estate, matured in 33% new oak with about one-third going through malo, presents a bouquet of mineral-led citrus fruit, reserved at first but opening with time to become quite precise and poised. The palate is well defined with a crisp line of acidity, and fresh and saline toward the finish, which lingers nicely in the mouth. Very fine.”

Wine Advocate: 90 poäng ”Beautifully layered and complex, the 2018 Chardonnay opens with balanced oak expressions and layers of pomaceous and candied citrus aromas with nuances of white spice and sweet corn. Medium-bodied, flavors of popcorn kernel, cinnamon graham crackers, Meyer lemon, panna cotta and Golden Delicious apple fill the palate. Offering lively acidity, framed with an underlying white spice, the finish lingers with a persistence that doesn’t overwhelm but is refreshingly delightful. Bravo, this is delicious.”