Vitt vin

2018 Family White, Badenhorst Family Wines

nr 5047101

Äntligen är den här! 2018 Family Red är nog det vita vin som Adi Badenhorst är mest känd för – och det med rätta; den förtjusande “Family”-serien kombinerar såväl personlighet, prisvärdhet och potential för lagring.

Pris 269 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik

Beskrivning

Producent
Badenhorst Family Wines

Ursprung
Swartland

Druvor
Chenin blanc, roussanne, marsanne, grenache blanc, clairette blanche, viognier, sémillon, marsanne och palomino

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinets doft är elegant parfymerad med toner av kryddor, te och citronblommor i det första anslaget som följs upp av toner av gula äpplen, stenfrukt, grillad citron och nötter. Munkänslan är djup och komplex med en enastående struktur och en nyansrik smakprofil. Vinet har en voluminös men samtidigt strukturerad kropp med en syra som bär upp helheten och mynnar ut i en imponerande lång eftersmak.

Passar till
Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Beställs via Systembolagets beställningssortiment. Servera i stora kupor vid 16-18 grader

Om produkten

Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies & Ana Kalander, papegojägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.

2018 Family Red är nog det vin som Adi Badenhorst är mest känd för – och det med rätta; den förtjusande “Family”-serien kombinerar såväl personlighet, prisvärdhet och potential för lagring. 2018 är den trettonde årgången av vinet som för året består av 56% syrah och resterande del grenache, cinsault och portvinsdruvan tinta barocca. Dricker du vinet ungt bör det dekanteras för att verkligen låta alla aromer blomma ut, men orkar du vänta 3-5 år kommer du att bli rikt belönad. De handskördade druvorna kommer från utvalda vingårdsdelar på de egna och grannarnas ägor. Druvorna selekteras hårt i vingården och får jäsa på en mix av cement och gammal ek, utan tillsats av sulfit. Druvorna fottrampas för att hjälpa till att sätta igång en naturlig jäsning av musten. När jäsningen väl startat genomförs pigeage två gånger dagligen. De druvor som jäser i slutna betongkar får ligga med skalen och macerera i 6 månader. Efter pressningen förs vinet över till gamla 400 liters ekfat där det spenderar 16 månader. Produktionen är liten – cirka 10,000 flaskor släpps årligen.

2018 Family White är nog det vita vin som Adi Badenhorst är mest känd för – och det med rätta; den förtjusande “Family”-serien kombinerar såväl personlighet, prisvärdhet och potential för lagring. Vinifikationen är traditionell och rakt på sak – de mycket koncentrerade och högkvalitativa druvorna kommer från gamla, lågavkastande bush vines som pressas som hela klasar (som är väl kylda vid pressningen).  En liten procentuell andel av druvorna skördas extra tidigt för att bidra med syra och fräschör. Juicen överförs därefter till gamla ekfat för jäsning och lagring. En viss del av juicen blendas tillsammans redan vid detta stadie medan resten av blenden sätts samman innan buteljering. Den procentuella fördelningen av de olika druvsorterna varierar  för varje årgång, men chenin blanc utgör nästan alltid huvuddelen.