Halvsött vin

2018 Graacher Himmelreich Riesling Kabinett, Joh. Jos. Prüm

nr 9501501

Senaste årgången från Joh . Jos. Prüms 2018 Graacher Himmelreich Riesling Kabinett – en stilbildande tysk riesling i traditionell stil. Ett vin att älska! Michel Jamais Vinlegender: 93 poäng.

Pris 245 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillfälligt slut

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
9%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är ännu mycket ung, med förtjusande toner av solmogen stenfrukt, mineral, gula äpplen och vita blommor. Smaken är  frisk och definieras av sin skarpa syra som balanserar den lilla restsötman perfekt. Vinet har en tydlig ursprungstypicitet, koncentration, intensitet och komplexitet med en lång och elegant avslutning där frukten hänger kvar länge. Oemotståndligt!

Passar till
Vinet passar utmärkt till skaldjur och fisk gärna med kryddiga och heta inslag, till asiatisk mat med soya, till salta ostar eller rätter med inslag av liten sötma såsom frukt, bär eller söta såser.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Vinet vinner på att luftas i karaff en stund innan servering, Särskilt när det avnjuts ungt.

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor. I fallet Joh. Jos. Prüm så är fallen där de gör torra viner få och långt emellan och deras fruktigare viner öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner. 2018 Graacher Himmelreich Riesling Kabinett kommer från efterlängtade årgång 2018 som följde den något svårare 2017. Året startade med en lång, kall och våt vinter med en vårsäsong som fullkomligt exploderade i april med sommarlika temperaturer som ledde till en tidig knoppning. Den långa, varma sommaren som följde ledde även den till en ovanligt tidig druvmognad och när skörden startade i början av september var det den tidigaste i Joh Jos Prüms historia. Vädret höll sig strålande under hela skörden och de druvor som nådde vineriet var av yttersta kvalitet från alla vingårdar. Trots den varma sommaren är inte vinerna övermogna utan har en knivskarp balans, enastående fräschör och ren, fin frukt. De fördelaktiga förhållandena gjorde att Joh. Jos. Prüm kunde deklarera alla dina prädikatsviner detta år – från tidigt skördad kabinett, till goldcap och ädelröteangripna viner.

Micehl Jamais Vinlegender: 93 poäng “Doften är absolut ren, förtjusande fruktig med nyanser av söt citron och ljusa persikor med en utsökt mineralitet. Finessen och fräschören är verkligen påtaglig och rent spontant känns det inte som ett vin från en så varm årgång som 2018. Till en början är vinet något reduktivt, men efter ett par minuter i glaset växer frukten sig lite tydligare. Smaken är knappt medelfyllig till kropp och frukttextur, men det är samtidigt fjäderlätt och superläckert uppfriskande med en kittlande mineralsälta och mot slutet nästan helt torr. Det är riktigt gott och lättsamt att drickas redan nu, men det kommer att uppfattas lite yppigare med ett par tre års lagring när stramheten börjar mattas av något. Alkoholhalten ligger på 9.5 procent. Viner av typen kabinett från Mosel, som har en viss restsötma kvar (ofta från tio till drygt 50–60 gram per liter beroende på alkoholhalt), är perfekta att servera till rätter som inte direkt är söta men som innehåller råvaror med en viss sötma eller hög smak av umami (det gör dem något söta). Rent spontant gäller det skaldjur som havskräfta, krabba och hummer, men också raw food som sushi och sashimi. Den här typen av viner är också utmärkta att serveras till ostar, vars feta textur och salta smak trivs perfekt tillsammans med vinets mjuka fruktsötma och tydliga syra. Än mer viktig blir vintypen om man till ostarna serverar söta kompotter, då måste vinet nämligen ha en motsvarande sötma. Smakprofilen med låg alkohol, hög syra och smekande fruktsötma är också utmärkt till kryddhet mat, oavsett den kommer från Thailand, Indien eller Mexiko.”

Livets Goda: 92 poäng “Det finns en omedelbar charm i tysk riesling från 2018 och viss indikation på att det är viner vi sannolikt kommer konsumera snabbare än exempelvis 2019 när den når marknaden. Ett varmare uttryck, en något lägre syra, åtminstone i upplevelsen, har gett viner som är vidöppna direkt från start och i denna urläckra kabinett hittar vi allt från Himmelreich-örtigheten, modellera, stenrökighet, lime, persika och gula äpplen, allt i ett superklassiskt Moseluttryck som man bara mpste älska. Smaken likaså, nio styrkeprocent och ändå sprängfyllt med intryck, är ett signum från en av mästarna. Rikedom men ändå uppstramande i sitt anslag och ett rent, saftigt och fruktdrivet avslut. Mår bra av dekantering.”