Mousserande vin

2018 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

nr 760301

Ny årgång av favoriten Kaapse Vonkel Brut! Detta smått ikoniska bubbel var Sydafrikas första mousserande vin gjort på den traditionella metoden när det lanserades första gången år 1971. Sedan dess fortsätter Kaapse Vonkel att leverera år efter år.

Pris 149 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
55 % chardonnay, 43 % pinot noir, 2 % pinot meunier

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en pigg doft med fruktiga toner av vita persikor, gula äpplen, samt inslag av jordgubbe och rostat bröd. Torr och frisk smak med toner av gula äpplen, nektariner och röda bär, samt inslag av brioche. 2018 Kaapse Vonkel Brut har en lekande mousse och ett läskande fräscht avslut. Fin balans mellan frukt och syran ger vinet finess och elegans.

Passar till
Läskande god att njuta utan mat, men går även bra till skaldjur, sushi och milda soppor.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med pionjärskap inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av Frans söner; Francois och Johan och deras barnbarn Francois-Jaques, Christelle och Michael

Om Kaapse Vonkel: Simonsig var först med att göra mousserande vin i Sydafrika enligt den traditionella metoden (som i Champagne) när man lanserade Kaapse Vonkel år 1971. Man var även först med att använda alla tre klassiska druvorna som används i Champagne då man 1997 introducerade pinot meunier i cuvéen. Druvsammansättningen varierar dock från år till år. Alla druvorna plockas för hand i små korgar och pressades därefter mycket försiktigt. Två dager senare får druvjuicen jäsa långsamt i en temperaturkontrollerad ståltank runt 15-17 grader. En del av chardonnaydruvorna ligger på gamla franska fat som bidrar med komplexitet och en härlig rondör. Vinet har inte genomgått malolaktiskt jästning, i syftet att behålla en hög syra i vinet. Simonsig beskriver det själva som “ett mycket användbart vin” och rekommenderar skämtsamt att man serverar det till äggröran till frukost, till ostron eller sushi under lunchen, som följeslagare till fågelrätter under middagen och att man heller inte skall underskatta att dricka den som den är.

Årgång 2018 gav en relativt liten skörd men kvaliteten på druvorna var av utmärkt kvalitet. Innan man nådde till skörd fick dock kämpa hårt – året drabbades av den värsta torkan på 100 år med stor vattenbrist som följd. Det varma vädret hade dock fördelen att druvorna som skördades var mogna och välmående och man hade inga problem med röta och skadedjur. Vinet är jäst på ståltank utan malolaktisk jäsning, en liten del av musten fick jäsa på gamla ekfat för att addera komplexitet. Vinet är en så kallad Method Cap Classique vilket innebär att det ligger på sin jästfällning i minst 9 månader. Dosage: 3,8 gram/liter (0,38 gram/100ml)