Rött vin

2018 Les Pagodes de Cos, Château Cos d’Estournel

nr 9506501

”Best Pagodes ever?” – James Suckling

Andravinet från 2:a Cru klassificerade slottet Cos d’Estournel och den lovordade årgången 2018. Vinet har mottagit höga betyg från den enade journalistkåren.  James Suckling: 94-95 poäng och Robert Parker’s Wine Advocate: 93-95 poäng

Pris 699 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent 
Château Cos d’Estournel

Ursprung
Saint-Éstephe AOC

Druvor
54% cabernet sauvignon, 37% merlot, 6% petit verdot och 3% cabernet franc

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, björnbär, mörka mogna körsbär, ceder, nymalda kaffebönor, rök och tobaksblad. Elegant och koncentrerat smak med en påtaglig balans mellan fräschör, tanniner och fyllighet. Lång och angenäm eftersmak.

Passar till
Perfekt till smakrika rätter på lamm men även till vilt med gräddiga tillbehör.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Château Cos d’Estournel historia som ett framstående slott i Saint-Estéphe är lika lång som dess arkitektur är unik. Sitt namn har slottet fått från sin grundare, Louis Gaspard d’Estournel, år 1811. Slottets viner har sedan denna tid varit högt uppskattade, men på denna tid såldes inte vinerna via négocianter vilket annars var (och är!) tradition. Det berodde på att ägaren själv föredrog att sälja sina viner direkt till sina kunder. Många av hans stora kunder fanns i Indien och det är till stor del därför som slottets arkitektoniska inspiration kommer från just östra Indien.

Château Cos’Estournel var ett av de första slotten i Bordeaux som buteljerade och etiketterade sina egna viner, ett förfarande som pågick fram till Louis Gaspard d’Estournels död år 1852. För att hylla denna stora visionär finns han som staty på egendomen – sittande på en bänk på gårdsplanen vid egendomen. Efter Louis död köptes Cos d’Estournel av en ny ägare som började sälja sina viner via négociantsystemet Place de Bordeaux och tur var det – hade inte nya ägaren fattat det systemet hade slottet med största sannolikhet inte inkluderats i klassificeringen av Médoc år 1855. Slottet räknas sedan klassificeringen som en åtråvärd andra cru (2ème Cru Classé).

Slottet såldes sedan vidare till familjen Charmolue (som också ägde granngården Château Montrose). De ägde Cos d’Estournel fram till 1917 då ägandeskapet gick över till Fernand Ginestet. Detta ägarskifte ses som den andra stora utvecklingsfasen för Cos d’Estournel. Decennier senare togs driften över av Ferdinands barnbarn Jean-Marie, Yves Prats och Bruno Prats. Runt 1995 börjar man också som ett av de första Bordeaux-slotten att handla med den kinesiska marknaden. Bruno Prats sålde Cos d’Estournel till familjen Merault, ägare till Taillan Group, år 1998 som i sin tur sålde slottet vidare till matindustrimiljardären Michel Reyber år 2000. Michel anställde Bruno Prats son, Jean-Guillaume Prats, för att sköta egendomen och slöt således en gammal cirkel. Under Jean-Guillaumes styre har Cos d’Estournel fått nytt liv och klivit in i en modern era med hjälp av nyrenoverade faciliteter med gravitationskällare, helt utan pumpar. Källaren består av 72 specialdesignade konformade ståltankari storleken 19-115 hektoliter.

Jean-Guillaume Prats gick vidare till LVMH-gruppen år 2012 och ersattes av Aymeric de Gironde. När även Aymeric lämnade slottet år 2017 tog Michel Reyber själv över styret.

Vingårdar

Av egendomens 91 hektar är 84 hektar planterade med rankor uppdelat på 72 parceller; 65% cabernet sauvignon, 33% merlot, 1 % cabernet franc och 1 % petit verdot. Vingårdarna ligger i södra delen av St-Estéphe, alldeles på gränsen till Pauillac med en altitud på som mest 20 meter. Rankornas snittålder är 35 år, men man har rankor som är över 100 år. Jordmånen är leriga grusjordar med sand och kalksten. Det som gör Cos d’Estournel unikt från sina grannar är att jordmånen innehåller betydligt mer grus och mindre sand än resten. Närheten till Atlanten gör att Cos är ett av de sista slotten i Médoc som skördas. Flaggskeppsvinet kallmacereras i ungefär en vecka och jäsningen hålls sval för att undvika aggressiva tanniner.

Andravinet, Les Pagodes de Cos, gjordes första gången år 1994. Först kallades vinet Marbuzet eftersom druvorna kom från en av deras vingårdar med samma namn. Idag består blenden av såväl druvor från Marbuzet som yngre, ännu nedklassificerade rankor, som med ålder kommer att användas i förstavinet. Vinet lagras på 40% nya ekfat och räknas till ett av de bästa andravinerna i Bordeaux.

Cos d’Estournel gör ett vitt vin sedan årgång 2005 som släpps i mycket små kvantiteter: Cos d’Estournel Blanc. Vinet lagras ett år på nya och etytåriga fat (ingen malolaktisk jäsning eller skalkontakt) och består av 80% sauvignon blanc och 20% sémillon från rankor i Jau-Dignac och Loirac (norr om St-Estéphe) nära egendomen Goulée från vars druvor man gör vinet Goulée by Cos d’Estlournel. Vinet är en ny merlotdominerad cuvée som kommer från en egen egendom i norra Médoc. Första årgången var 2003 och vinet är själva antitetesen till Cos – som ju alltid är cabernet-dominerad. Mjukare och mer sensuellt ”högra stranden” än förstavinet men alltid med norra Médocs fasta tanninstruktur. De vinstockar som används till att skapa Goulée är planterade norr om Médoc vid Port de Goulée och Jau-Dignac et Loirac, utspridda på en kulle med utsikt över Gironde-mynningen. Goulée, som en gång var en ö omgiven av vatten, har en terroir med djupa lager av grus.

År 2018 släppte man första (och enda) årgången av vinet COS100, producerad på slottets äldsta stockar; 100-åriga merlotrankor från årgång 2015. Detta vin släpptes bara som en enda årgång och bestod av vin från två ekfat. Vinsten från släppet gick till att skydda den asiatiska elefanten.

Sedan 2012 använder man sig av ett antiförfalskningssystem som gör att man som konsument kan verifiera flaskornas och vinlådornas äkthet.

2018 Les Pagodes de Cos består av 54% cabernet sauvignon, 37% merlot, 6% petit verdot och 3% cabernet franc som har lagrats i 20% nya franska ekfat.

Robert Parker’s Wine Advocate 93-95 poäng: ”The 2018 Les Pagodes de Cos (14.51% alcohol) is a blend of 54% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 6% Petit Verdot and 3% Cabernet Franc, aging in 20% new barriques. Deep purple-black in color, it practically explodes from the glass with rambunctious notions of baked black cherries, plum preserves and crème de cassis with hints of cigar box, fungi, tilled soil and woodsmoke plus a touch of crushed rocks. The full-bodied palate delivers mouth-coating black fruit preserves with a beautiful earthy undercurrent and a rock-solid frame of grainy tannins, finishing with fantastic length. A very serious second wine! Should age incredibly.”

Jeb Dunnuck 93 poäng: ” The true second wine of the estate, the 2018 Pagodes De Cos is sensational stuff and clocks in at 54% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 6% Petit Verdot, and the rest Cabernet Franc that saw slightly more new oak than usual. Blueberries, cassis, crushed violets, and classy oak all flow to a medium to full-bodied effort that has incredible class and elegance as well as texture. Fresh, clean, and beautifully balanced, it’s a terrific wine in its own right.”

James Suckling 94 poäng: ”This is so beautiful with very fresh and ripe fruit at the same time. Medium-to full-bodied. Rich and layered. The accessibility and forwardness is so enticing in this second wine. Best Pagodes ever?”