Rött vin

2018 Lionheart of the Barossa, Dandelion Vineyards

nr 212901

Ny årgång! Prisvärda 2018 Lionheart of the Barossa Dandelion Vineyards är en matvänlig aussie-syrah som matchas väl med grill och barbeque.

Pris 119 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt i beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Dandelion Vineyards

Ursprung
Barossa

Druvor
100% syrah

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad och fruktig med inslag av plommon, svartpeppar, rostat kaffe, björnbär, choklad och fat. Smaken är fyllig och fruktdriven med en god balans mellan syra och kropp med en tilltalande pepprig eftersmak.

Passar till
Passar utmärkt till grillade anrättningar i alla dess former men även till kryddkorvar och hemmagjorda hamburgare.

Lagringspotential
Från nu till 2023

Mer information
Finns även som halvflaska.

Om produkten

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks samt vännerna Carl Lindner och Bradley Rey. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2008 Lionheart of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och 2010 utsågs Elena till ”Young Gun Australian Winemaker of the Year”, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

2018 Lionheart of the Barossa görs på druvor från Dandelions gamla Barossa-vingårdar. Vinstockarna är gamla och knotiga och ett flertal av dem är över 100 år gamla. De växer på en av världens äldsta jordmåner och har en förvånande livskraft trots sin ålder. Druvorna skördas under sista veckan i april då de handskördade shiraz-druvorna jäses med naturlig jäst i öppna jäskar. Man bryter skalhatten manuellt för hand två gånger om dagen och efter varsam pressning förs vinet över på mestadels gamla ekfat (en viss procent av faten är nya) för att avsluta jäsningen. Därefter spenderar viner 18 månader på samma ekfat och buteljeras därefter utan filtrering.