Rött vin

2018 Mercurey, Camille Giroud

nr 7646501

En finstämd Mercurey från södra Bourgogne. Perfekt att lagra under kommande decennium, signerat skicklige nye vinmakaren Carel Voorhuis.

Pris 289 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Maison Camille Giroud

Ursprung
Mercurey AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
2018 Mercurey har en frisk och ren doft med inslag av mogna körsbär, mogna hallon, syrliga jordgubbar, en komplex kryddighet, stenig mineralitet samt ton av nejlika. Smaken är härligt fruktig med finkorninga tanniner och fräsch syra.

Passar till
Passar utmärkt till vilda eller feta fåglar och även till rätter av fläsk och lammkött utan alltför smakrika tillbehör. Prova även till smörstekt fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Lufta i karaff i några timmar innan servering om vinet dricks ungt.

Om produkten

Maison Camille Giroud var under 1900-talet kända för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga utan krävde minst 10-20 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande s k ”Turn Arounds”. Man anställde nyutexaminerade David Croix vilket skulle visa sig vara ett lyckokast. David ändrade stilen helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans. David införde försiktig fatlagring, ingen filtrering av vinerna och sänkte skördeuttagen – ett arbete som idag förs vidare av skicklige Carel Voorhuis som tog över 2017. Idag gör man utsökt eleganta viner, med fokuserad, ren och fruktig pinot noir-karaktär som kan drickas unga eller lagras.

Mercurey är en by i norra Côte Chalonnaise, granne med Rully. Själva appellationen är enbart 548 hektar stor. Här har man gjort vin sedan medeltiden – då med slottet Montaigu som mittpunkt i vingårdarna. Namnet Mercurey tros komma från handelsguden i den romerska mytologin – Mercurey. På romartiden fanns här ett tempel dedikerat guden som kom att ge namn till byn. Runt denna tid bestämde man sig också för att plantera vinrankor i området. Camille Girouds 2018 Mercurey kommer från 50-åriga rankor planterade på 250-300 meter över havet. Här är jordmånen brun lera utan särskilt mycket kalkinslag. I vineriet används enbart naturligt förkommande jäst och Carel är varsam med fathanteringen, endast en liten mängd nya ekfat används och fatlagringen sker i cirka ett år.