Rött vin

2018 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Vaucrains, Domaine Robert Chevillon

nr 5710901

Med sin mörka fruktighet och fylligare karaktär så levererar Nuits-Saint-Georges premier cru Les Roncières från den stora årgången 2018 ett enormt värde för pengarna. 30 flaskor lanseras till vinklubben under hemligt artikelnummer 93-95 poäng William Kelley (Wine Advocate)

Pris 1199 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Domaine Robert Chevillon

Ursprung
Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Kraftig och intensiv mörkfruktig doft av röda och mörka bär såsom svartvinbär, blåbär, mörka körsbär och björnbär som gifter sig med toner av roser, rökelse, mörk choklad, kaffe, rökt kött och mylla. Smaken är fyllig och stor med rejäl koncentration som kombineras med mogna intensiva tanniner och fräsch, uppiggande syra. Eftersmaken är intensiv och lång och skvallrar om hög lagringsduglighet.

Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller till en klassisk boeuf bourguignon.

Lagringspotential
Från nu till 2038

Mer information
Servera vid 14 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Domaine Robert Chevillons historia tar sin början under tidigt 1900-tal då Symphorien Chevillon började odla 12 hektar mark i Nuits-St-Georges som han sålde under eget namn. Därefter utvecklas domänen med varje ny generation och mer och mer mark, framförallt Premier Cru-lägen. På 1940-talet, när domänen ägdes av Maurice Chevillon, inhandlades ett par destilleringspannor och man började bränna Marc (en tradition som lever kvar än idag). Maurice fick två barn – Robert och Jeannine som föddes 1937. Robert var den som kom att ge familjeföretaget dagens namn. Robert gifte sig med Christiane år 1961 och tillsammans fick de barnen Denis (född 1963) och Bertrand (född 1967). Idag driver de båda bröderna, som femte generationen, domänen vidare sedan Robert Chevillon gick i pension 2003. Deras viner är välkända i världen och man har ett mycket gott rykte om sig att göra kraftfulla och rustika viner med stor koncentration och finess.

2018 i Bourgogne var en storslagen årgång och Domaine Robert Chevillon var inget undantag. 2018 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Vaucrains kommer från en vingård lokerad precis söder om byn. Druvorna får genomgå en långsam jäsning med 100% avstjälkade druvor och lagras därefter på 30% ny ek (från tunnbinderiet Tonnellerie Sirugue) i ungefär ett år.

William Kelley från The Wine Advocate skriver i februari 2020 om egendomen: “As I wrote last year, Domaine Robert Chevillon is one of my favorite addresses in all of Burgundy. Old vines, cultivated soils, moderate yields and long fermentations with entirely destemmed grapes are the order of the day at this address, with the Nuits Vieilles Vignes seeing some 20% new oak and the premiers crus seeing 30%. (Tonnellerie Sirugue is the dominant supplier of barrels.) While the wines of Nuits aren’t coveted with the same ardor as those of Vosne, Chambolle or Gevrey, this singularly consistent domaine produces wines fit to stand alongside those more glamorous villages’ best, and readers who have not yet experienced the Chevillon magic shouldn’t hesitate to seek them out. 2018 is a powerful, muscular vintage chez Chevillon, and though the domaine was impacted by hail, Bertrand Chevillon told me that impacted berries dried out and fell off, so very few made it into the fermentation tanks. He compares the wines to the domaine’s 1999s—which is to say that they’re superb but will require patience.”

William Kelley, The Wine Advocate 93-95 poäng: ”The 2018 Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Vaucrains is powerful and muscular, opening in the glass with aromas of cassis, ripe wild blueberries, dark chocolate, rose petals, rich soil tones and smoked meats. Full-bodied, rich and muscular, it’s deep and concentrated, with a serious chassis of ripe, powdery tannins, lively acids and a long, resonant finish. As usual, this is the most powerful wine in the Chevillon cellar.”

Jasper Morris MW, Inside Burgundy 90-95 poäng:The Vaucrains was hard to understand as it could go either way. On the one hand a surfeit of exceptionally lush fruit; on the other some smoky notes and a slightly dry finish. I don’t feel that I have understood this well enough to make a clear judgement and have accordingly sat on the fence.”