Rött vin

2018 O Tesouro, Viña Somoza

nr 9336201

2018 O Tesouro är ett vin på den förhållandevis okända druvan albarello från Viña Somoza i Galicien. Härligt juicigt och fräscht rött vin, utmärkt inför sommarens fiskgrillning.

Pris 259 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik

Beskrivning

Producent 
Vina Somoza

Ursprung
Valdeorras DO

Druvor
100% albarello

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är fjäderlätt ungdomlig och frisk med en yppig och inbjudande mörkfruktig karaktär av plommon och björnbär, söta kryddor och vissa florala inslag. Kroppen är medelfylligt slank men med en mycket frisk syra som gör vinet behagligt balanserat och elegant. Smakintensiteten är på topp och vinet har en fin balans som mynnar ut i en juicigt fruktig eftersmak.

Passar till
Detta är verkligen ett utsökt matvin som passar såväl till ostar (comté, munster, camambert) som kött och grillad fisk. Passar väl till såväl kyckling som vegetariska pajer.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information

Om produkten

Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.

2018 O Tesouro är tillverkad till 100% på druvan albarello (även kallad Brancellao) odlad på väldränerade jordar 550m över havet som sluttar mot syd/sydöst. Druvorna är skörade för hand och transporterade till vineriet i små korgar. Vinet fermenteras i temperaturkontrollerade fat med naturlig jäst efter att ha kallmacererats med delvis avstjälkade druvor. Vinet lagras sedan i 9 månader på fat á 400l och 500l.