Rött vin

2018 Rossoluna, Fratelli Alessandria

nr 5257801

En spännande blend på 40% nebbiolo, 30% barbera, 30% freisa från Verdunos stolthet – Fratelli Alessandria.

Pris 219 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 6 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum29/09/2021

Beskrivning

Producent
Fratelli Alessandria

Ursprung 
Langhe Rosso DOC

Druvor
40% nebbiolo, 30% barbera, 30% freisa

Alkoholhalt
15%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är är generös och intensiv med ursprungstypiska toner av röda och svarta körsbär, vilda jordgubbar, plommon, rosor och kryddor som nejlika och muskotnöt. Smaken är juicig och inbjudande med välintegrerade tanniner och en fruktdriven eftersmak.

Passar till
Ett husvin i ordets rätta bemärkelse – passar till såväl den lyxiga pastan, hemgjord pizza och hantverkskorv som till chark- och ostbrickan.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information

Om produkten

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

Fratelli Alessandrias Rossoluna är ett vin som första gången såg dagens ljus år 1999. Vinet är gjord enligt den gamla traditionen att samla druvor från olika vingårdar – i detta fall Campasso (östlig sluttning) och Semolino (västlig sluttning) från totalt 0,4 hektar i kommunen Verduno. Jordmånen består huvudsakligen av kalksten men med tillskott av sand och lera och vinrankorna är i genomsnitt 20 år gamla. Druvorna plockades för hand i oktober och fick jäsa med hjälp av naturlig jäst i ståltank. Vinet lagrades sedan  i ett år på franska 500 litersfat följt av 3 månader i en mix av betong- och ståltankar (detta är familjens enda vin där 100% fransk ek används under lagringen). Vinet filtreras inte och lagras ytterligare 3 månader på flaska innan lansering. Enbart cirka 2000 flaskor görs årligen. Den vackra etiketten – som sticker ut från familjens övriga – har gjorts av en konstnär, tillika vän till Vittore.