Rött vin

2018 Russian River Valley Pinot Noir, DeLoach Vineyards

nr 222201

Tryffelsvinet presenterar stolt Burgundiska familjen Boissets amerikanska projekt – DeLoach Vineyards – och deras exceptionella russian river valley pinjot noir från årgång 2018.

Pris 225 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
DeLoach Vineyards

Ursprung
Russian River Valley

Druvor
90% pinot noir och 10% syrah

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är fruktig, men bär på komplexa aromer av mörka körsbär, jordgubbar, söta kryddor, lingon, nejlika och svart te. I smaken friskar syran upp och balanserar upp mot vinets övriga komponenter – välplacerade tanniner som mynnar ut i en fruktig finish.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Historia
DeLoach Vineyards grundades år 1975 av Cecil och Christine DeLoach ihop med Berle Beliz och Jack Fleming. Dom tillhörde den första vågen av kvalitetsmedvetna producenter som tog sig tillbaks till Russian River Valley efter den amerikanska förbudstiden som pågick 1920 till 1933. Det första kommersiella vin som DeLoach producerade gjordes samma år som egendomen grundades och bestod av old vine zinfandel från Barbieri Ranch som vinifierades in en industrilokal som hyrdes provisoriskt tills dess att deras första vineri stod klart år 1979 – samma år som man började producera viner på Chardonnay och pinot noir.

År 2003 köptes DeLoach Vineyards upp av den franska vinfamiljen Boisset som deras första stora projekt utanför hemlandet. Med sig tog man två generationer av burgundisk vinmakningskunskap och i förarsätet för detta amerikanska äventyr hittar vi Jean-Claude Boissets karismatiske son Jean-Charles Boisset som sedan väldigt unga dagar närt en dröm om att etablera sig i USA.  Drömmen gick i uppfyllelse och Jean-Charles Boisset har sedan 90-talet vart bosatt i USA och beskriver Sonoma som det nästa Côte d’Or. Det arbetet man utför och de viner man producerar på DeLoach Vineyards ser han som en hyllning till sitt kära hemområde: Bourgogne.

Vingårdar
Russian River Valley har huserat vinodling sedan innan den Amerikanska förbudstiden. Redan på tidigt 1800-talet beboddes området av immigranter från medelhavsområdet som huvudsakligen odlade druvor för eget bruk. Men vid början av 1900-talet uppskattar man att det fanns ett hundratal kommersiella vinerier i området. Efter förbudstiden, då i stort sett all odling kom att läggas ner, så låg området i stort sett övergivet fram tills 1970-talet då kvalitetsorienterade vinodlare kom att återetablera vinnäringen i området.

På DeLoach Vineyards arbetar man efter strikta ekologiska och biodynamiska regler och Jean-Charles Boisset citerar ett ursprungsamerikanskt ordspråk för att beskriva sin filosofi – ”Vi ärver inte landet från våra förfäder, vi lånar det av våra barn.” Detta bevisades när han direkt efter skörden 2004 påbörjade ett enormt arbete med att återuppliva egendomens vingårdar (bland annat genom att plantera täckgrödor och låta dom vila innan omplantering). År 2008 blev man CCOF-certifierad (California Certified Organic Farmers) och 2009 blev domänens egna vingårdar såväl som egendomens trädgård demeter-certifierade. Är du nyfiken på DeLoachs biodynamiska arbete så kan man läsa mer om detta här!

Upprotningen av de egna vingårdar påbörjade DeLoach Vineyards långvariga partnerskap med andra vinodlare i området – som delar deras passion för hållbarhet och ekologi – i syfte att fortsätta producera högkvalitativa viner. I portföljen har man utöver de viner som produceras på inköpt frukt ett antal enskilda vingårdar där de mest legendariska har vart planterade sedan 1800-talets början.

2018 Russian River Valley Pinot Noir produceras på 90% pinot noir och 10% syrah som vinifieras i öppna träkarl med pigeage och sedan lagras i 10 månader på 20% nya franska ekfat.