Rött vin

2018 Saint-Amour, Mommessin

nr 9055501

Senaste tillskottet i Tryffelsvinets Beaujolais-portfölj är den historiska producenten Mommessin! Deras Saint Amour från ”Les Grandes mises”-serien produceras i en seriös, burgundisk stil och passar sig såväl för lagring som för att njutas nu. Expressen Allt om vin: 4 stjärnor!

Pris 219 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent 
Mommessin

Ursprung
Saint-Amour AOC

Druvor
100% gamay

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en inbjudande doft av hallon, jordgubbar, björnbär, svartvinbär, mörka körsbär, örter, mineral, choklad och kryddor. Ung, frisk och stram smak vars struktur och frukt drar mot det burgundiska snarare än den för Beaujolais-typiska aromprofilen. Avslutet är friskt och komplext med en lång eftersmak som viskar om vinets lagringsduglighet.

Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.

Om produkten

Mommessin grundades av Jean-Marie Mommessin år 1865 i kommunen Cluny i södra Bourgogne som ett negocianthus med fokus på såväl vin som andra sorters alkohol. Man kom tidigt att förvärva en byggnad vid namn Grange Saint-Pierre som tidigare var en del av benediktinklostret i Cluny. Som en hommage till byggnadens religiösa förflutna beslutade man att nyttja en Sankt Peters gyllene nyckel som husets vapen.

År 1932, Precis innan AOC-systemet introducerades i Frankrike hade Mommessin turen att köpa den redan då välkända monopolvingården Clos de Tart för det ödmjuka priset av 400,000 franc under en auktion där den nu nedlagda domänen de Blics vingårdar såldes. Vingården kom sju år senare, år 1939, att klassificeras som Grand Cru. Vingården stannade i Mommessins ägor fram till år 2017 då det såldes vidare till Artemis-gruppen. Men köpet av Clos de Tart kom att cementera Mommessins plats i Bourgognes hjärta och det var först efter en nästan hundraårig närvaro i Bourgogne och Mâconnais som husets huvudkontor flyttades till Quincié-en-Beaujolais. 1997 kom delar av Mommessin att förvärvas av Boisset-gruppen som sedan har fortsatt husets tradition av att producera exceptionell Beaujolais med inspiration från grannarna i norr.

Saint-Amour är en av tio crus i Beaujolais varav den är den nordligaste. Dessutom markerar Saint-Amour platsen där granitjordmånen i söder går över i kalkhaltiga jordmån som fortsätter norrut. Mommessin själva säger ”We all recognise that this most Northern Cru bears a name which is gentle to the ear and to the heart. It is the wine of poets and lovers. If it did not exist, life would be a little less charming”. Namnet kommer från en by med samma namn. Byn tros i sin tur ha fått sitt namn av en gallisk-romersk centurion vid namn Amor, stationerad i Valais i Schweiz där han dog martyrdöden – sant eller ej har vinerna från området alltid varit extra populära bland älskande och runt alla hjärtans dag. 2018 Saint-Amour produceras av 100% gamay från rankor med en snittålder på cirka 50 år. Efter att druvorna anlänt till vineriet används 100% hela klasar, som vinifieras i betongtankar. Vinet macereras under 2 veckor där man kontinuerligt trycker ner skalmassan samt utför så kallad ”pump over”- när man fuktar skalmassan med vinet för att optimera extraktionen. Vinet lagras sedan 11 månader på tank innan buteljering som sker efter en varsam filtrering.

Wine.com (Wilfred Wong): 92 poäng ”The 2018 Mommessin Saint-Amour delivers uncommonly good depth and strength on the palate and into its finish. TASTING NOTES: This wine shows up with generous ripe fruit and a hint of violets in its aromas and flavors. Pair it with a grilled cheeseburger and a garden-fresh salad.”

Expressen Allt om Vin (28/9-2022) 4 stjärnor: ”Snygg balans mellan frisk bärighet och lite rustik struktur i botten. Kartiga smultron, tranbär och försiktiga stänk lakrits.”