Rött vin

2018 Saint-Estèphe de Calon-Ségur

nr 5362901

Få slott har fullt samma kultstatus som Calon-Ségur bland Bordeaux-samlare och är ett måste i varje välsorterad Bordeaux-källare – deras stolta tredjevin heter Saint-Estèphe de Calon-Ségur och kommer inom kort i en liten upplaga till Sverige. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 18 april 2023. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 399 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 0 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent 
Château Calon-Ségur

Ursprung
Saint-Éstephe AOC

Druvor
56% cabernet sauvignon, 35% merlot, 7% cabernet franc, 2% petit verdot

Alkoholhalt
15%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, björnbär, mörka mogna körsbär, ceder, nymalda kaffebönor, stekta örter, lavendel, rök och tobaksblad. Elegant och koncentrerad smak med söta små tanniner, stor kropp och lång eftersmak.

Passar till
Perfekt till smakrika rätter på lamm men även till vilt med gräddiga tillbehör.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

3ème Cru Classé-slottet Château Calon-Ségur är troligtvis en av de absolut äldsta egendomarna i Saint-Estephe. Dess historia kan spåras hela vägen tillbaka till 1100-talet då det ägdes av en viktig biskop vid namn Monseigneur de Calon. Med tiden kom egendomen att förvärvas av Bordeaux-legenden Nicolas Alexandre de Ségur och fick därmed sitt nuvarande namn. Familjen De Segur är av ytterst vikt i Bordeaux vinhistoria då de under en period var ägare av såväl Lafite, Latour och Mouton – varav alla är första cru-klassificierade. Historien bakom etiketten sägs komma ur att Nicolas Alexandra de Segur ska ha sagt ”I make my wine at Lafite and Latour, but my heart is in Calon”.

Under det tidiga 1800-talet var Calon-Ségur så pass stort att det omfattade flera nu kända klassiska slott, bland annat Château Phelan Segur och Château Montrose. På slutet av 1800-talet såldes egendomen till Georges Gasqueton och Charles Hanappier och den förstnämndes familj kom att förvalta slottet fram tills Madame Gasquetons bortgång år 2011. Slottet såldes år 2012 för 170 miljoner Euro (cirka 215 miljoner Euro i dagens penningvärde) till det franska försäkringsbolaget Suravenir Insurance. Jean-Pierre Moueix, ägaren av Château Petrus och négociatfirman Duclot blev samtidigt en liten aktieägare i Calon-Ségur.

De nya ägarna påbörjade ett seriöst förnyelsearbete på slottet och spenderade stor tid på slottets vineri där man bland annat investerade i specialgjorda ståltankar som tillåter att man vinifierar varje individuell vingård för sig. Dessutom genomförde man extensivt arbete i vingårdarna där man har genomfört omplantering för att utöka rankdensiteten och dessutom öka andelen cabernet sauvignon. I skrivande stund har Calon-Ségur 55 hektar vingårdar planterade till 53% cabernet sauvignon, 38% merlot, 7% cabernet franc och 2% petit verdot där målet är att på sikt minska mängden merlot. Densiteten i vingårdarna är ungefär 8000 rankor per hektar, men ambitionen är att omplantera för att nu upp till 10.000 rankor per hektar. Calon-Ségurs andravin heter Le Marquis de Calon-Ségur.

Saint-Estèphe de Calon-Ségur är slottets tredjevin och har gjorts sedan 1990-talet även om det bytt namn ett flertal gånger. Fram till årgång 2018 såldes vinet under två namn: La Chapelle de Calon, och Saint-Estèphe de Calon-Ségur, men för att undvika förvirring heter vinet från och med årgång 2019 kort och gott Le C de Calon-Ségur. Druvorna kommer framförallt från särskilt utvalda vingårdslotter med med unga rankor (snittåldern är 22 år, så särskilt unga är de inte) och en högre procentuell andel kalksten i jordmånen. Vinet är en viktig del i Calon-Ségur-familjen och uppvisar en fräschör och fruktrikedom som gör vinet tillgängligt även i ung ålder.

Skördeuttaget är 45 hektoliter per hektar och de handskördade druvorna som anländer till vineriet får jäsa i temperaturkontrollerade konformade ståltankar med skalkontakt i 18-21 dagar. Den efterföljande fatlagringen äger tum under 16 månader på gamla franska ekfat. Vinet klarnas med hjälp av äggvita enligt traditionella metoder.