Rött vin

2018 Saint-Joseph Poivre et Sol, François Villard

nr 7087601

Ny årgång! 2018 Saint-Joseph Poivre et Sol är en mycket charmig Saint-Joseph med stiltypiskt pepprig karaktär. Perfekt att matcha med den fina köttbiten eller hantverkskorvarna.

Pris 259 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
François Villard

Ursprung
Saint-Joseph AOC

Druvor
100% syrah

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad och komplex med en fin balans mellan mogen frukt, mogna tanniner och fruktsyra. Inslag av björnbär, svarta vinbär, bigarråer, rökta charkuterier samt hint av örter. Fattonerna är väl integrerade i vinet, och bidrar till inslag av vanilj och andra kryddor. Vinet är ungt i dagsläget, och vinner på lagring minst ett par år vilket gör att tanninerna upplevs mjukare. Ett harmoniskt och lång avslut.

Passar till
Njut gärna till smakrika ostar, vilt, kalv, lamm och fågel.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Serveras gärna vid cirka 18 grader.

Om produkten

Robert Parker har omtalat François Villard som en av de stora stjärnorna i norra Rhône. Och vi kan bara hålla med. Det är verkligen imponerande hur han snabbt har byggt upp en bred portfölj av spännande kvalitetsviner från olika ursprung i regionen. François har en relativt kort historia inom vinbranschen. Han började jobba på en restaurang, och samtidigt som vinintresset ökade blev han efter några år sommelier. Genom bekantskaper fick han möjligheten att köpa mark i Norra Rhône, och år 1989 planterade han de första vinstockarna med hjälp av legendaren Yves Cuilleron. Han hade alltså ingen erfarenhet av att odla druvor eller producera vin, men fick i början hjälp av en erfaren vinproducent han kände och kunde därför komma igång snabbt. Två år senare beslutade han sig för att satsa på vinproduktion på heltid, och producerade samma år sitt första vin av egna och köpta druvor. Sedan länge arbetar François Villard enligt ekologiska principer och hoppas kunna certifiera sig till skörden 2023.

Saint Joseph tillhör norra Rhône, och är en av den största appellationen i norra Rhône. Geografiskt ligger området som ett smalt bälte längs med Rhônefloden mellan Annoay och Valence. Området producerar mestadels viner på syrah, men de gör även utmärkta vita viner på druvorna marsanne, roussanne och viognier. Rankorna som burit druvorna till 2018 Saint-Joseph Poivre et Sol är i snitt 20 år gamla, och kommer från på olika vingårdar i Saint Joseph. Gemensamt är att jordmånen på växtplatserna till stor del består av granit, jordmånen har bra dräneringsförmåga och vingårdarna ligger i branta sluttningar. Vinet har jäst i öppna kärl, dels i ekfat och dels i ståltank och man använder enbart vildjäst som finns naturligt på druvskalen Vinet lagras därefter i 18 månader i neutrala, franska fat som har använts tre till fem gånger tidigare. Namnet Poivre et Sol är en ordlek med franskans “poivre et sel” som översätts till “salt och peppar” – i tappningen Poivre et Sol blir betydelsen “peppar och jord” och är en blinkning till vinets peppriga karaktär. Den ungefärliga produktionen av Poivre et Sol är 20.000 flaskor per år.