Rött vin

2018 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes, Jean-Claude Boisset

nr 7996901

2018 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes är ett hyllat premier cru-läge i Sauvigny-Lès-Beaune som görs i ytterst få flaskor varje år. Ett vin att lagra i 5-8 år.

Pris 429 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Savigny-Lès-Beaune Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med toner av ljuvligt inbjudande – och närmast läskande – mörk frukt som vildhallon, lingon, skogsbädd och körsbär med en färskt örtig och fint kryddig inramning. Tanninerna är finkorningt skulpterade och lent omfamnande och syran är energiskt frisk. Vinet har en lång, elegant och komplex eftersmak.

Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning.

Om produkten

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2018 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes: Appellationen Savignys alla vingårdar formar en V-formation och är belägna där dalen möter flackmarker i ett mycket pittoreskt område. Här har det funnits vingårdar sedan urminnes tider och har under merparten av denna tid tillhört olika kyrkliga ägare och riddare. “Aux guettes” är ett enskild vingårdsläge med premier cru-status strax intill skogen Chenôve. Här är jordmånen en komplex mix av kalkstensgrus och lera och är därför en av de mest berömda lägena i regionen. Namnet “guettes” kan översättas till “titta på” eller “överblicka” och är en hyllning till läget som från sin höga altitud överblickar landskapet och dess vägar omkring sig. Själva vingården ligger i sydlig exponering och Jean-Claude Boisset förfogar över 0,334 hektar där rankornas snittålder är höga 45 år.

2018 var en synnerligen god årgång för röd Bourgogne, och inleddes i Aux Guettes den 11 september. Första sorteringen skedde ute i vingårdarna för att därefter genomgå en andra sortering när druvorna anlänt till vineriet. Hälften av druvorna avstjälkades (utan att krossas) och andra hälften avstjälkades. Macerationen ägde rum i 21 dagar vid 4 grader Celsius. Endast naturliga jäststammar användes och man tillsatte inga enzymer. Vinifikationen genomfördes utan tillsats av sulfit. Skalkappan pressades ner fyra gånger under vinifikationen. När vinet nådde fatkällaren fick det ligga i 13 månader på sin jästfällning på ekfat där 30% av faten utgjordes av nya fat. Samtliga fat hade enbart genomgått en mycket lätt rostning för att uppnå ett så rent och finstämt resultat som möjligt. Buteljeringen ägde rum med hjälp av gravitation i december 2019 efter en lätt filtrering. Antal flaskor som buteljerades var 3,889.

Vinlegender, Michel Jamais: 92 poäng ”Det här är en av de mer typiska appellationerna som vinner på lite soligare och varmare årgångar tack vare att de annars ganska lätta och ljusfruktiga vinerna får en extra skjuts i frukten och lite större djup. Appellationens typisk rödfruktighet finns kvar trots den varmare sommaren, mogna slånbär och sötsyrliga röda körsbär dominerar doftbilden, men trots djupet finns det en fin kalkstensjordig ton som lyfter en komplexitet ur djupet. Smaken är silkeslen och gränsande till yppig och med en fin syra och elegant mineralisk känsla som framför allt kommer fram i eftersmaken – och särskilt om vinet serveras svalt. Det här är det finaste vinet i uppsättningen här och det är ett väldigt gott och charmerande rikt exempel på vin från den ofta förbisedda byn Savigny-lès-Beaune. Drick det nu och de kommande sex till åtta åren, svalt serverat vid 16 grader för största finess.”