Rött vin

2018 Single Vineyard Shiraz, Cirillo Estate

nr 7649001

Sverigepremiär för 2018 Cirillo Single Vineyard Shiraz – essensen av det “nya heta Australien” och en riktigt stor upplevelse! Detta vin kan lagras under lång tid framöver och hyllas av sommelier runt om i världen för dess stora charm och personlighet.

Pris 199 kr 229 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Cirillo Estate

Ursprung
Barossa Valley

Druvor
100% shiraz

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
2018 Cirillo Single Vineyard Shiraz har ett charmigt druvtypiskt anslag med toner av nymalen svartpeppar, violer, charkuterier, björnbär och söta kryddor. Smaken är intensiv och fruktig med en god balans mellan syra och kropp. Vinet är medelfylligt men med stor koncentration, finess och komplexitet.

Passar till
Ett matvänligt vin som med fördel serveras till grillad kött med fetare såser: steak au poivre eller varför inte till söndagens slottsstek med gelé?

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Marco Cirillo är inte bara en av de mest intressanta unga vinmakarna i Australien – han är också en av dem som kan skatta sig lyckligast; hans vingårdar är nämligen planterade med några av världens äldsta rankor med sina hisnande 170 år ålder. Dagens historia börjar när familjen Cirillo flyttade till det lilla distriktet Light Pass i Barossa Valley år 1969. Marcos pappa Vincent (som kom från en gammal druvodlarfamilj i italienska Kalabrien) drev pubar inom hotell-branschen i slutet av 50- och 60-talet och köpte i samma han en vingård i området. Därmed blev familjen Cirillo förmyndare till några exceptionellt gamla vingårdar (så kallade ancestor vineyards) som planterades redan 1848 – idag anses de vara världens äldsta, ännu kommersiellt producerande, rankor av såväl grenache som sémillon. Jordmånen i Vine-Valeområdet består av gyllene sand. De gamla rankorna har bara beskurits en gång de senaste 40 åren när man 1978 ryckte upp några döda delar av vingården och efter att ha låtit marken ligga i träda fram till 1993 planterade några hektar shiraz och mataro (mourvèdre). De nya mataro-rankorna togs från sticklingar till nio vildväxande mataro-rankor i grenachevingården från 1848. Genom minutiöst hantverk har man tagit hand om de gamla rankorna och det är anledningen till att de än idag är vid så god vigör. Det är just den sandiga jordmånen som hjälpt till att hålla den fruktade vinlusen phylloxera borta eftersom den inte trivs i sandig jord. De gamla knotiga rankorna har mycket djupt gående rötter som hjälper dem att stå emot väder och vind, men som enligt Marco också bidrar med ”visdom, själ och betydelse”. Marco Cirillo är den yngsta av familjens fyra barn. Han har sedan barnsben hjälpt till i vingårdarna. Under sena 1990-talet studerade han till vinmakare på Charles Sturt University i Wagga Wagga och har sedan dess arbetat aktivt och förfinat sina djupa kunskaper om vinmakaryrket på familjens gård. Innan Marco tog över såldes dessa druvor till giganter som Rockford, Peter Lehman, St. Hallet och Torbreck, men Marco ville också göra något eget med sina stora visioner. Hans utveckling som vinmakare blir tydligare för varje år och han räknas till en av Australiens snabbast växande stjärnor som under de senaste åren uppmärksammats av stora sommelierer. Men du hittar aldrig Cirillos viner bland journalisternas poängsystem – Marco och hans gäng anser att tillgången är så liten att det är bättre att vinälskare världen runt får njuta av flaskorna istället.

Cirillos 2018 Single Viney Shiraz görs på druvor som kommer från höghöjdsvingårdar i Steingarten på gränsen mellan Barossa och Eden Valley. Vinet jäses i öppna kar med hjälp av naturliga jäststammar. Vinet är lagrat i gamla franska och amerikanska fat i 12 månader. Resultatet är ett delikat och fruktdrivet vin som kan njutas under kommande decennier.