Vitt vin

2018 Taleia Brisat Sauvignon Blanc Semillon, Castell d’Encus

nr 9023601

2018 Taleia Brisat Sauvignon Blanc Semillon kommer från ett nytt vineri med mycket gamla anor signerat Raoul Bobet. Här har munkar odlat vin sedan 1100-talet och spåren finns ännu kvar i form av urgröpta berg-kar som fortfarande används för jäsning.

Pris 259 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Castell d’Encus

Ursprung
Costers del Segre DO

Druvor
Sauvignon blanc, Semillón

Alkoholhalt
12,4%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en intensiv doft med mängder av mogen frukt som aprikoser, gula äpplen, apelsin och krydda tillförd av nya ekfat. I kroppen har vinet en tydlig rondör men med en elegans som bärs upp av den friska syran. Vinet är balanserat och komplext med en lång, fruktig eftersmak.

Passar till
Ett mycket matvänligt vin som passar till såväl fisk, skaldjur och sushi som asiatisk mat, sallader och grönsaksbaserade rätter.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Castell d’Encus inspirerar och berör. Vineriet är resultatet av över 20 års insamlande av erfarenhet från Raül Bobet som gjorde sig ett namn på vinfirman Torres och som idag också driver Ferrer Bobet. Raül hade tröttnat på det storskaliga när han började se sig om efter ett eget landområde där han kunde göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och slutsligen fann han vad han sökte i Katalanska regionen Costers del Segre. Regionen må vara liten och relativt okänd, men här har man gjort vin sedan 1100-talet. Allting ligger på hög höjd (på hisnande 850-1250 meter över havet) med Pyrenéerna som makalös fond. Än finns spår av 1100-talets vinmakning kvar på Castell d’Encus – munkarna karvade ut nio jäskar i berget (med kapacitet för 2-8 ton druvor) för att kunna jäsa sina viner i ett kretslopp styrt av tyngdlagen och dessa använder Raül och hans team än idag. Av vingårdens 95 hektar är 25 av dessa planterade med rankor av riesling, sauvignon bland, albarinyo, sémillon, syrah, petit verdot, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och garnatxa som växer på mager jord bestående av kalk och lera. Resterande del av egendomen är bevuxen med skog för att bibehålla den biologiska mångfalden. Man åtnjuter kontinentalklimat med varma dagar med en bjärt kontrast i kalla nattliga temperaturer skapar de bästa förutsättningarna för att uppnå druvor med full mognad som ändå behåller sin friska syra. Just den friska syran är verkligen ett signum för Castell d’Encus genomgående portfölj.

Taleia är det katalanska ordet för besatthet. De handskördade druvorna till 2018 Taleia Brisat Sauvignon Blanc Semillon skördades i 10 kiloskorgar och en del av vinet har vinifierats i nya franska ekfat medans resterande del har vinifierats på 25hl ståltankar och stenkärl. Det fat-vinifierade har sedan vilat på sin jästfällning under en period.