Rött vin

2018 Terres De Famille Bourgogne Rouge, Domaine de la Vougeraie

nr 8042001

2018 Terres de Famille Bourgogne Rouge kommer från en helt ny producent i Vinklubben: biodynamiska Domaine de la Vougeraie som med sin imponerande repertoar skapar stora viner från några av Bourgognes bästa lägen.

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Bourgogne AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stiltypisk, fruktig doft med inslag av hallon, lingon och kryddor. Smaken är finstämd i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och tanniner.

Passar till
Utmärkt till Boeuf bourguignon och andra typer av grytor, eller varför inte till bourgogne-klassikern Oeufs en meurette: pocherade ägg i rödvinssås?

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion.

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2018 Terres de Famille Bourgogne Rouge kommer från parcellerna La Loge au Vignier En Crottots (1,59 hektar vingårdar planterade 1983 och 1984), Les Crotots (0,7 hektar vingårdar planterade 1971-1975), Beaune La Blanchisserie (0,11 hektar vingårdar planterade 1993 och 1994) och Beaune Montée Rouge Sous les Sapins (0,9 hektar vingårdar planterade 1952 och 1953). Namnet kommer från tanken om en familjeåterförening där samtliga beståndsdelar kommer från ett enda härstamning – pinot noir – som nämndes i området redan för 700 år sedan. 1/3 av druvorna kommer från Côte de Beaune och 2/3 från Côte de Nuits (Vougeraie själva kallar detta den “gudomliga proportionen”). Just Côtes de Nuits-vingårdarna ligger bara stenkast från Grand Cru-läget Clos de Vougeot. Vingårdarna är ekologiskt certifierade sedan 2001.

Druvorna som nådde vineriet avstjälkades till 100% och fördes till fat med hjälp av gravitationen. Ingen jäst eller enzymer tillsattes. Den första inledande kallmacerationen ägde rum under 5 dagar innan temperaturen höjdes. Den totala macerationstiden var 20 dagar lång, men varsam så kallad pumping over en gång om dagen. Den efterföljande fatlagringen skedde under 10 månader på ekfat och en månad i ståltank. 32% av ekfaten var nya, lättrostade ekfat. Vid buteljering skedde ingen klarning av vinet och endast en lätt filtrering.