Rött vin

2019 Barbera d’Alba Superiore, Diego e Damiano Barale

nr 9494601

Senaste piemontesiska tillskottet i Tryffelsvinets vinklubb är bröderna Diego och Damiano från legendariska familjen Barale. Deras Barbera d’Alba Superiore är bland de bästa appellationen har att erbjuda!

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Diego e Damiano Barale

Ursprung
Barbera d’Alba Superiore DOC

Druvor
100% barbera

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En komplex och inbjudande doft med toner av röda körsbär, vildhallon, plommon och anis som kompletteras av färska örter och kryddor. Smaken är balanserad och snygg med en ovanlig fräschör och elegans som kombineras med välsnidade tanniner och en lång eftersmak.

Passar till
Passar väl till stekta eller grillade kryddiga kvalitetskorvar av nöt eller lamm, med tillbehör som till exempel klyftpotatis med örter och färskriven parmesan ovanpå, grillad halloumi och aubergine, eller en couscoussallad med tomater, fetaost och kalamataoliver.

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information

Om produkten

Efternamnet Barale är i Piemonte synonymt med viner av högsta kvalitet och som en av områdets mest uppburna familjer. Grenar av familjeträdet sträcker sig in i legendariska producenter såsom Barale-Rinaldi och Bartolo Mascarello – så att nykomlingarna, tillika bröderna, Diego och Damiano Barale har vinmakning i blodet är allt annat än en överdrift. Vinfirman Diego e Damiano Barale är förhållandevis ung – första vinet lanserades år 2012 – men deras familj har haft Piemonte som sitt hem sedan 1600-talet. Familjens vinhistoria började dock på 1800-talet när landägaren Francesco Barale började producera vin. Efter Francescos död lämnades företaget över till hans son Carlo – tillika Diego och Damianos gammelfarfar –  som grundade företaget Barale-Rinaldi. Barale-Rinaldi togs i sin tur över av Carlos söner Giovanni och Giuseppe (brödernas farfar) som samtidigt döpte om egendomen till Barale Fratelli.

Efter Giovanni och Giuseppes död på 1980-talet var det dags för deras söner, kusinerna Sergio och Carlo Barale, att ta över. Carlo dog emellertid mycket ung, redan 1985, och Barale Fratelli drevs vidare av Sergio (som än idag driver vidare vineriet tillsammans med döttrarna Eleonora och Gloria). År 2012 var Carlos båda söner, Diego och Damiano gamla nog att ta över de delar av vingårdarna som blev deras arv i samband med faderns död. I samband med arvsövertagandet genomgick gården Aie Sottane en grundlig renovering och bröderna släppte sitt allra första vin; en 2010 Langhe Nebbiolo. Arbetsfördelningen bröderna emellan innebär att Diego sköter om vingårdarna medan Damiano är gårdens vinmakare. Sin korta bana till trots har de redan visat sig vara den mest spännande grenen i detta imponerande familjeträd. Londonbaserade Berry Bros & Rudd skriver om bröderna ”If the quality of their ’18 Barolo is anything to go by, they have already achieved the quality needed to become a household name”. Här har vi sannerligen ett namn värt att följa!

2019 Barbera d’Alba Superiore görs på 100% barbera från San Giavanni (Monforte d’Alba). druvorna skördas för hand och avstjälkas till 100% innan de fermenteras i ståltankar i 15-20 dagar vid 25-27 grader. Efter jäsningen lagras vinet på tonneaux i 15 månader.

Vinklubben, Jesper Victor (2022-11-18): ”Lätt som en fjäder. Speciellt sett till råmaterial är det en sanslöst eterisk upplevelse som lyckas förena samtid och dåtid. Hög syra och finkalibrerad tanninstruktur rattar apelsiner, hallon och tranbär mot ett svalg som tacksamt tar emot utan att längta efter fett och salt. Det vill säga ett direkt användbart elixir med fullt fokus på frukt och energi.”

Winetable, Pär strömberg (2022-11-18): ”Ny bekantskap för mig även om efternamnet Barale klingar bekant och aktat i regionen. Inledningen är vagt reduktiv med dofter av färska örter och röda bär. Hög påpasslig syra som druvan bjuder, torr textur med smak av läskande syrliga bär, vildhallon, lingon, tranbär, nypon och rosor. Mycket trevlig första bekantskap som jag kommer att lägga på både minnet och  på hyllan i vinkällaren.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2022-11-18): ”Ung och pigg barbera med körsbär, vildhallon, vinbär, lagerblad och örter. Mogen varm smak med violer, koncentration, nougat och engelsk lakrits och ett körsbärssyrligt avslut. Snyggt och välgjort och rakt in i hyllan för pizzavin.”