Rött vin

2019 Barolo Cerretta (magnum), Azelia

nr 9393606

Fjärde årgången från Azelias nya vingård Ceretta i Serralunga d’Alba, lanseras i ytterst limited upplaga på Systembolagets webblansering den 5:e oktober. Decanter: 95 poäng

Pris 1999 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum05/10/2023

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2041

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år.

Barolo Cerretta lanserades för första gången I samband med Azelias 100-årsjubileet år 2020. Detta hela 30 år efter att Luigi Scavino, tillsammans med sin far Lorenzo, köpt vingården och planterat om den med utvalda plantor från deras vingård Bricco Fiasco. Luigis son, Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Familjen Scavino äger 2,5 hektar av vingården, som ligger i byn Serralunga d’Alba (355 meter över havet, med en syd/sydvästlig lutning). Jordmånen består av kalkhaltig lera och den är planterad med en densitet av 4500 rankor per hektar. Vinmakningen är klassisk och sker vid en ungefärlig temperatur på 30 grader celsius under lång tid (55-60 dagar) med hjälp vingårdens naturliga jäststammar. Efter fermenteringen är avklarad lagras vinet i 30 månader på stora ekfat.

Årgång 2019 spås bli en ytterst hyllad årgång av Piemontesiska viner och jämförelse med prisade årgången 2016 ligger kontinuerligt nära tillhands. Det paradoxala är dock att vinerna dricker som klassiskt vin – det vill säga att det inte påvisar de stereotypiska resultatet av en extremt varm växtsäsong där bakad frukt, låg syra och runda tanniner förväntas återfinnas. En förklaring på detta är att man i Piemonte har gått ifrån behöva framtvinga mognad till att behöva framtvinga fräschör. Ett exempel på hur detta gjordes är att man på 90-talet plocka bort blad från rankorna för att se till att solen når frukten och att den därmed mognad – till att nu plantera rankor högre och på annan lutning i syfte att skugga frukten från den stundvis gasande solen.

Årgången visar upp en klassisk och aromatisk fruktprofil, typiskt för svalare årgångar. Men på inget sätt är årgången sval och anledningen till att helhetsintrycket av årgången är ”svalt” varierar beroende på vilken producent/journalist som tillfrågas. Vissa menar att ”det inte var så varmt” (temperaturerna uppgick inte sällan till över 35 grader celsius) medan andra säger att de varma topparna inte var lika långvariga som tidigare närliggande årgångar samt att en värmetopp oftast följdes av regn vilket i sin tur höll rankorna ifrån såväl vattenstress som utdragen solexponering. Kort och gott kan man säga att årgången är svår att förklara – men exceptionellt bra i glaset.

Växtsäsongen började något senare än vanligt då svalka och regn i april försköt knoppningen två veckor. Under maj månad regnade det ymnigt och man fruktade att årgången skulle bli en kopia av den problematiska årgången 2018 (där man hade 25 dagar av konsekutivt regn!). Men regnet kom inte att skapa samma bekymmer som det gjorde 2018. Under juni och juli gick temperaturerna i taket, men samtidigt var nederbörden över genomsnitt under juli, september och oktober (något som höll temperaturerna i schack och vattennivåerna goda). Många producenter prisar den stora variationen mellan dag- och nattemperaturerna som anledningen till vinernas aromatiska komplexitet (som oftast attribueras till en senare skörd med utdragen mognadsprocess).  Skörden påbörjades hos de flesta producenter kring första hälften av Oktober.

I källaren beskrevs 2019 som en lättextraherad årgång och många producenter beskrev den som extremt krävande i källaren. Den lätta extraktionen gjorde att det var svårt att hantera mängden tannin – generellt sett macererade man frukten kortare än under många tidigare årgångar och generellt sett gick fermenteringen också snabbare än vanligt (dock var sockernivåerna i musten något lägre och i genomsnitt är årgången något mindre alkoholstark än tidigare årgångar).

Vinerna har nu i sin ungdom (i vissa fall ett år efter sin buteljering) en väldigt klassisk smakprofil där parfym och fräschör är centrala element. Till skillnad från den prisade årgången 2016 – som från lansering var väldigt inbjudande och modern i sin stil – så kommer 2019 att tilltala den mer klassiska paletten och i många fall kräva något mer tålamod än vad 2016 gör.

Aldo Fiordelli, Decanter, 95 poäng: ”This Cerretta blends a graceful nose with a powerful and youthful palate. Sweet violet, restrained red currant, cinnamon candy and a soapy, rose character on the nose lead to a crisp attack with firm, velvety tannins. It’s thick on the finish yet soaked with citrus and leafy flavours. Fermented with indigenous yeast and aged for 24 months in botti.”