Rött vin

2019 Barolo, Josetta Saffirio

nr 9111101

Ny årgång från en av vinklubbens mest älskade producenter – Josetta Saffirio och hennes 2019 Barolo. Detta är ett vin att lagra samt njuta av i minst ett decennium.

Pris 329 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo (klon: michet)

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, vanilj och läder. Fruktig och elegant smak med en finstämd struktur i full balans mellan de tydliga tanninerna och den friska syran. Vinet har en frisk energi och går utmärkt att dricka redan nu men kommer att vinna på lagring.

Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

2019 Barolo del Commune di Monforte d’Alba är Josetta Saffirios verkliga visitkort – vinet som gjort egendomens viner älskade världen över. Sara Vezza gillar inte att jobba efter färdiga recept för sina viner utan låter varje årgång berätta vad den behöver i vingård och vineri. Hennes approach mer den moderna skolan med kortare macerationstid och vinerna hon skapar har en elegant rödfruktig nerv med stor personlighet. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader, med en skalmaceration som sker under 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i stora, gamla ekfat där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen är mycket gammal och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Experternas utlåtande

DinVinguide, Sofia Ander (2023-10-26): ”Många livliga flaskor var det här! Uppfyllda med hallonfrukt, körsbär, röd apelsin, tobak, pålitliga tanniner och lagringskapacitet. Vankas det pasta med Alba-svamp till helgen? Då är det bara att korka upp.”

Winetable, Pär Strömberg (2023-10-26): ”Ros och tjära, körsbär och skog i en tät, sträv, koncentrerad, elegant och fruktdriven stil, full av energi och kraft. Rent och snyggt med läskande frisk syra, vitalitet, stram tannin och strukturerad balans. Sara Vezza är ansvarig för vinerna och etiketterna bygger på mamma Josettas barndomsminnen. När Josetta var liten berättade hennes far sagor om små tomtar som hjälpte till i vingården mot belöning i form av en skvätt vin. ”Vättarna är samvetet från goda människor” som Saras morfar Ernesto förklarade det. Fint tycker jag och även passande för våra vättars välvilja.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-10-26): ”Ungt med varmt mogen frukt av jordgubbar, blodapelsin, rosor, tranbär, nypon, te, mineraler, fin syra och lysande balans. En fullträff från Sara Vezzas Josetta Saffirio: fantastiskt bra, komplext, lagringsdugligt, väldigt prisvärt och massor med flaskor för oss alla att dela på. Servera till en härlig tryffelpasta”

Vinsider (Peter Axelsson (2023-10-26): 92 poäng ”Stor och lite utvecklad med mörka körsbär, nypon, viol, rosor och mineral. Jag upplever smaken som medelfyllig och utvecklad med snygg syra, silkiga tanniner, fin frukt och lite mineralsälta. Känns lång.”