Rött vin

2019 Barolo (magnum), Azelia

nr Hemligt artikelnummer

Från fantastiska Azelia kommer denna utsökta Barolo gjord på druvor från gamla rankor enligt klassisk piemontestisk vinmakartradition, signerad Luigi och Lorenzo Scavino. Vinet lanseras i liten upplaga i 72 magnumbuteljer (levererade i originalträlåda för magnumflaska) till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 27 februari 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 929 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkornigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Till skillnad från många andra vinnmakare i regionen har Luigi och Lorenzo särskilt utvalda vingårdslotter som alltid är avsedda för deras Barolo Classico. Druvorna till deras 2019 Barolo kommer – som alltid – från sju utvalda vingårdslägen. Merparten av druvorna kommer från deras topp cru Ceretta, men även en stor andel av druvor som också används i deras Riserva Bricco Voghera går i blenden. 30% av dessa cru-lägen ligger i Castiglione Falletto och 70% i Serralunga d’Alba (totalt 5,5 hektar). I Castiglione, där jorden är mer kalkhaltig och vit, får druvorna elegans och en aromatisk komplexitet medan den mer leriga jorden i Serralunga överför karaktär och kropp. Vinrankorna är i genomsnitt 50 år gamla och tas om hand genom ekologiska principer (vilket man gjort sedan start – även om Azelia inte är ekologiskt certifierade). Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (40-45 dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 24 månader. Enbart 600 magnumflaskor producerades totalt årgång 2019.

Årgång 2019 är en redan mycket hyllad årgång av Piemontesiska viner och jämförelse med prisade årgången 2016 ligger kontinuerligt nära tillhands. Det paradoxala är dock att vinerna dricker som klassiskt vin – det vill säga att det inte påvisar de stereotypiska resultatet av en extremt varm växtsäsong där bakad frukt, låg syra och runda tanniner förväntas återfinnas. Årgången visar upp en klassisk och aromatisk fruktprofil, typiskt för svalare årgångar. Kort och gott kan man säga att årgången är svår att förklara – men exceptionellt bra i glaset.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

WineTable, Pär Strömberg (2023-10-04): ”Stilren nebbiolo från gamla stockar i sju olika vingårdar i byarna Castiglione och Serralunga. Magisk balans i både nos och gom, Castiglione i nosen, Serralunga i munnen. Rosenbärigt med körsbär, viol, nypon, tjära, tät och kraftfull elegans, torr och sträv med elektrisk syra med unga tanniner och explosiv energi. Hög fräschör och drickvänligt redan nu men med lång lagringspotential. 2019 förklaras redan som en riktigt bra klassisk Barolo årgång med tidig tillgänglighet och rundare tanniner. Azelia frontas i dag av unge Lorenzo Scavino, enda barnet i huset och familjevineriet står för dedikation och passion, med vin från gamla stockar, rent och naturligt, ekologisk odling, låg yield med koncentration, kraft, energi och elegans.”

The Wine Advocate (Monica Larner): 93 poäng ”The 2019 Barolo has a pretty bouquet that is laced with light fruit, licorice and lots of blue flower. On the palate, the wine is mid-weight and lively. This is a nice expression of classic Nebbiolo that shows depth and elegance. It ferments with ambient yeasts and sees 40 days of extended maceration with submerged cap. This 29,400-bottle production represents a blend of fruit from seven sites: Altenasso and Solanotto in Castiglione Falletto, a part of Cerretta, the younger part of Bricco Voghera where the vines are from 55 to 60 years old, part of San Rocco, and Cerrati and Broglio in Serralunga d’Alba.”

Dina Viner (Per Bill): 93+ poäng ”Ett djupt, rikt och fylligt vin med torr, komplex frukt, bra balans, bra syra och inslag av mörka körsbär, tranbär, granatäpple, te, blommor och mineraler.”