Rött vin

2019 Baron de Brane, Chateau Brane Cantenac

nr 9131101

Andravinet till storslagna andra-cru klassificerade slottet Brane Cantenac. Perfekt för såväl köttmiddagen som för vinkällaren! Vinous: 92 poäng

Pris 386 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 0 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Chateau Brane Cantenac

Ursprung 
Margaux AOC

Druvor 
54% cabernet sauvignon, 45% merlot, 1% carmènere

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750ml

Doft och smak 
Klassisk doft av mörka körsbär, mogna plommon, jordgubbar, hallon och svartvinbär med ett visst inslag av cederträ, läder, choklad och rostat kaffe. Smaken är frisk och inbjudande med en stram och tydlig tanninstruktur.

Passar till   
Smakrikare rätter såsom slottsstek, lamm med potatisgratäng.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information 
Dricks med fördel i bordeaux-kupor vid 16 grader. Dekanteras gärna någon timma innan vinet skall avnjutas.

Om produkten

OM PRODUCENTEN

Det vi idag känner som andra crun Château Brane Cantenac i Margaux har en historia som börjar på tidigt 1600-tal. Då fanns ett litet gods med namnet Domaine Guilhem Hosten som producerade viner, men det var vid århundradets slut som familjen Gorce etablerade vingårdarna och egendomen. Vid denna tid var vinet ett av Bordeaux’s mest eftertraktade och såldes för nästan lika mycket pengar som Brane-Mouton.

Baronen Brane, som gick under namnet ”vingårdarnas Napoleon”, köpte egendomen (som då kallades Château Gorce-Guy) år 1833. För att finanserna köpet sålde baronen av just Brane-Mouton som sedermera kom att få namnet Mouton-Rotschild vid det nya ägarskapet. År 1838 valde baronen att byta namn på egendomen som då fick dess nuvarande namn – Château Brane Cantenac. Namnet var en sammanslagning av hans efternamn och det område där vingårdarna var placerade.

Slottet bytte sedan ägare till välkända familjen Roy (som även ägde Ch. d’Issan). År 1920 köptes Brane-Cantenac av handelsfirman Societe des Grands Crus de France (som även ägde Ch. Margaux, Ch. Giscours och Ch. Lagrange). Fem år senare övertogs Ch. Brane-Cantenac och Ch. Margaux av M. Recapet och hans svärson François Lurton. Sonen i familjen, Lucien Lurton, ärvde gården 1956 och gården är fortfarande i familjen Lurtons ägo med Henri Lurton vid spakarna än idag.

Under Henris styre har vingårdarna omplanterats för att skapa bättre förutsättningar i vingårdarna. Idag består de 75 hektaren av 55% cabernet sauvignon, 39,5% merlot, 4,5% cabernet franc, 5% carmenère och 0,5% petit verdot. Carmenère användes i blenden första gången år 2011. Petit verdot-rankorna planterades 2008 och ingår i blenden från och med årgång 2017. Ägornas omfattning har varit i princip oförändrade sedan klassificeringen av Médoc år 1855 – åtminstone de 45 hektaren framför själva slottet som används till förstavinet. Druvorna till andravinet, Baron de Brane, kommer från parceller längre inåt i regionen eller från de 15 hektar som ligger bakom slottet.

25% av ägorna odlas ekologiskt – en siffra som stadigt kommer att öka för varje år. 12 av hektaren odlas dessutom biodynamiskt. Man äger dessutom 3 hektar i Haut-Médoc som tillägnats gröna druvsorter (80% sauvignon blanc och 20% sémillon). 2019 var första årgången för det vita vinet.

Brane-Cantenac har genomgått två stora moderniseringar – dels år 1999 då man adderade fler fat för att möjliggöra separat jäsning av de olika parcellerna och dels år 2015 då man färdigställde renoveringen av vineri och fatkällare. Man vill se sig själva som traditionalister som inte räds ny teknik i form av optiska sorteringsbord och tillämpandet av omvänd osmos vid våta årgångar.

OM VINET

Vinerna vinifieras i 22 ekfat, 18 betongfat och 20 rostfria stålfat som varierar i storlek från 40-200 hektoliter. Petit verdot och carmenère mikrovinifieras i små ekfat. Den malolaktiska jäsningen äger rum i antingen ekfat eller ektankar. Vinerna lagras i 60% ny ek i 17 månader innan buteljering. De första två månaderna sker lagringen tillsammans med jästfällning.

Andravinet, Baron de Brane, gjordes förr under namnet Château Notton (från området där druvorna hämtades). Man har gjort andravin på egendomen sedan åtminstone 1950-talet – vilket kom att spela en stor roll då man var tvungna att de-klassicifera årgångarna 1956, 1960 och 1963 till följd av dålig väderlek. På detta sätt behöll man ryktet på förstavinet. Tredjeetiketten går under namnet Margaux de Brane och är en merlotdominerad blend.

2019 Baron de Brane består av 54% cabernet sauvignon, 45% merlot och 1% carmènere som har vinifierats på en blandning av ekfat, betongfat och rostfria ståltankar och sedan lagrats 12 månader på franska ekfat varav 20-30% var nya.

Vinous 92 poäng: ”The 2019 Baron de Brane is a gorgeous second wine. Succulent black cherry, plum, spice and leather are front and center. This racy Margaux offers a compelling interplay of bright red-toned fruit and silky contours. Drink it over the next handful of years. Tasted two times. [Antonio Galloni, 29/01/2022]”