Rött vin

2019 Chianti Classico Riserva Bugialla, Fattoria Poggerino

nr 7476501

2019 Poggerino Chianti Classico Riserva Bugialla är ett av biodynamiska vingården Fattoria Poggerinos toppviner. WinesCritic.com (Raffaele Vecchione): 94 poäng

Pris 359 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent 
Fattoria Poggerino

Ursprung
Chianti Classico DOCG

Druvor
100% sangiovese grosso

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Bugialla har en angenäm och  komplex doft med aromer av röd frukt som röda körsbär, röda plommon, röda vinbär och mogna tranbär, samt inslag av örter, läder och tobak. Stiltypiskt rödfruktigt frisk  med uppstramande och fint snidade tanniner, välintegrerade fattoner och en intensiv arombild som avslutar i en lång kryddig eftersmak

Passar till
Passar utmärkt till kraftiga kötträtter, grytor och raguer. Varför inte till en värmande pasta eller lasagne?

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Serveras vid 16 grader i större kupor.

Om produkten

Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och praktiserar ekologisk och biodynamisk odling. Vingården drivs idag av syskonen Piero och Benedetta. Piero är utbildad agronom och oenolog, med fast övertygelse för de biodynamiska principernas vikt för att skapa vin. Han spenderar så mycket tid i vingårdarna att han lokalt är känd som “vinmakaren som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”. Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12,5 hektar är vigd åt vinodling. Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, eftersom alla hus som tillhör vingården ligger på just en kulle. Vinfälten ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 450 till 500 meter över havet i syd och sydvästlig riktning. Det skapar möjlighet för rankorna att bada i värme på dagarna samtidigt som nätternas kyla göra att vinernas fräschör bibehålls. Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering. Den långa mognadsprocessen och den väldränerade jordmånen bidrar till att sangiovese utvecklas på bästa möjliga sätt.

Druvorna 2019 Poggerino Chianti Classico Riserva Bugialla kommer från en vingård planterad 1973 i Radda, Chianti. Allting skördades för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase. Druvorna transporteras därefter varsamt till vineriet i små lådor (för att druvorna skall komma fram i så fint skick som möjligt). Poggerino nyttjar såväl modern teknik som gamla traditioner i sin vinmakning. Jäsningen och den malolaktiska jäsningen sker i cementtankar. De tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på druvornas skal initiera jäsningen. Lagringen sker i stora, begagnade slavonska tonneau-ekfat på 2000 och 2500 liter. Fatlagringen äger rum i 18 månader, och därefter blandas vinerna från de olika faten innan de buteljeras. Poggerino varken filtrerar eller klarar vinet – all stabilisering sker med hjälp av gravitationen. Vinet ligger därefter minst 12 månader i flaska före lansering.

Årgång 2019 var ett bra år för regionen Chianti Classico. Det var en förhållandevis klassisk årgång i Chianti med varmt och förhållandevis torrt väder som började med en varm vinter och en mild vår där knoppningen skedde ungefär vid den vanliga tidpunkten. Under maj månad kom dock svalt väder och regn som pågick hela vägen in i juni. Detta skedde dock helt utan att påverka skörden då blomningen inte hade skett ännu tack vare det svala väder som regnet förde med sig. Sommaren fortsatte som vanligt och kan överlag beskrivas som en klassisk sommar – inte med samma hetta och torka som tidigare två årgångar. Under sensommaren fortsatte det goda vädret och tack vare stor temperaturskillnad mellan dag och natt så behöll druvorna sin fina fräschör samtidigt som mognaden fick ta sin tid. Druvorna skördades utan större bekymmer och de färdiga vinerna definieras av sin koncentration, renhet och mognad (säväl fenolisk som druvmässig) som kombineras med en något elegantare alkoholhalt.

Wine Advocate (Monica Larner): 94 poäng ”The key word here is balance. The organic Poggerino 2019 Chianti Classico Riserva Bugialla (with 10,400 bottles made) shows classic lines with fresh primary fruit, medium-rich concentration and lots of harmonious fruit versus spice. The results are vibrant and bright, and you definitely taste that distinctive freshness that is a hallmark of Radda in Chianti.”

WinesCritic.com (Raffaele Vecchione): 94 poäng ”Pressed red flowers, calendula, broom and ripe strawberries describe the primary scene. Full bodied, very well smoothed tannins and a juicy, harmonic finale, extremely balanced. Striking in it’s precision and quality of material. Balsamic and authentic in the closure. Drink now or hold.”

Vinous (Antonio Galloni): 92 poäng ”The 2019 Chianti Classico Riserva Bugialla is a dark, powerful wine. Black cherry, incense, leather and spice give this virile Riserva plenty of complexity. All that is missing is perhaps a bit of freshness. Even so, the 2019 is impressive, especially in terms of its depth and overall substance.”