Vitt vin

2019 Chablis Premier Cru Mont de Milieu, Domaine Pinson

nr 9067401

Fantastiska årgång 2019 Chablis Premier Cru Mont de Milieu från Domaine Pinson har kryddats med poäng från vinvärldens kritiker och levererar en av årgångens mest stilsäkra chablisviner. Jasper Morris Inside Burgundy 92-95 poäng

Pris 359 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart

Beskrivning

Producent
Domaine Pinson

Ursprung
Chablis Premier Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en nyanserad, ung och stening doft av gula äpplen, kanderad citrus, stenfrukt, kryddor, örter och mineral. Smak
Vinet är mycket elegant med en perfekt balans mellan syra, frukt och diskreta fatinslag. Syran är distinkt och skvallrar om att vinet har ett långt liv framför sig.

Passar till
Perfekt till eleganta fisk- och skaldjursrätter eller ljust kött.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Servera vid 10 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent.

Druvorna till detta vin kommer från premier cru-läget Mont de Milieu som ligger i sydvästlig riktning. Vinrankorna är cirka 25 år gamla och växer i klassisk, kalkhaltig lera med stor andel skaldjursfossil, så kallad kimmeridgelera. Alla druvor skördas för hand. 90 procent av vinet är jäst på rostfri ståltank, 10 procent på ekfat. Vinet är sedan lagrat nio månader på gamla ekfat. Efter buteljering har vinet lagrats ytterligare tolv månader hos producenten.

Burghound 91-93 poäng:  ”A restrained nose flashes only a touch of exotic character on the spicy aromas of mostly yellow orchard fruit, iodine and rose petal. There is excellent underlying tension to the larger-scaled flavors that brim with both minerality and dry extract that complements well the bright and firm acidity shaping the lingering finale. This is potentially excellent and one to check out. *Sweet Spot, Outstanding*”

Jasper Morris Inside Burgundy 92-95 poäng: ”Also just assembled. What a volume of fruit on the palate even though we cannot really see the nose yet. Brilliant deep white fruit. Broad shouldered, but not bearing undue weight of flesh, and really good length., sometimes I worry about the wood used for this cuvée, but not this year.”