Rött vin

2019 Chambolle-Musigny Villages, Comte Georges de Vogüé

nr 9287301

Ett utsökt vin signerat mästarna på Domaine Comte Georges de Vogüé från enastående (men svårodlade) årgång 2019. Druvorna kommer från en 2,5 hektar stor vingård i Chambolle-Musigny samt två små Premier Cru-lägen och är ett av producentens mest tillgängliga viner – redo att dricka inom 8-10 år men med en lagringshorisont på minst det dubbla.

Pris 1799 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt
Lanseringsdatum10/02/2022

Beskrivning

Producent
Comte Georges de Vogüé

Ursprung
Chambolle-Musigny Villages AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med toner av ljuvligt inbjudande – och närmast läskande – mörk frukt som vildhallon, lingon, skogsbädd och körsbär med en färskt örtig och fint kryddig inramning. Tanninerna är finkorningt skulpterade och lent omfamnande och syran är energiskt frisk. Vinet har en lång, elegant och komplex eftersmak.

Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller bara gott sällskap, föredragsvis en stund in i framtiden.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 14-16 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo. Sedan 1980-talet ansvarar Eric Bourgogne och Francois Millet för vingårdarna och Jean-Luc Pepin som försäljningschef. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 hektar varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80% av hela vingården! De Vogues viner är kända för sin fantastiska elegans och man är försiktig med faten och filtrerar ej.

Druvorna till 2019 Chambolle-Musigny Villages kommer från en 1,8 hektar stor vingård i Porlottes i  Chambolle-Musigny samt två micro-lägen inom premier cru-byarna Fuées 0,14 hektar och Baudes 0,13 ha (där de sistnämna rent tekniskt skulle kunna användas i Chambolle-Musigny Premier Cru, men eftersom filosofin för detta vin är att enbart ta druvor från unga rankor i Musigny så har man istället valt att ”krydda” upp Chambolle-Musigny Village lite extra). Detta vin är alltid det mest omedelbart njutbara vinet i Domaine Comte Geroges de Vogüés portfölj, men den tålmodige vinner på att vänta i 8-10 år.

Årgång 2019 var en utmanande årgång för vinmakarna i Bourgogne, men kvaliteten på vinerna är enastående. Växtsäsongen inleddes med en mild vinter med ovanligt höga temperaturer i Bourgogne och något så ovanligt som torka i februari. Det ledde till en mycket tidig och kraftfull knoppning redan i mars månad. Faran med en tidig knoppning är den ständigt överhängande risken för frost som kan ödelägga de knoppande rankorna och under 2019 drog frosten in under natten den 14 april. För att undvika den ödesdigra förstörelsen i samband med frosten 2016 valde man (och resten av Bourgognes vinbönder) att elda halm i vingårdarna nattetid. Detta görs inte för att höja temperaturen utan för att skapa rökpelare som under soluppgången lägger sig som ett skyddande filter mot solens skarpa morgonstrålar som annars riskerar att förstöra druvor som fått en ishinna av frostens härjningar (där isen fungerar som ett förstoringsglas som riskerar att bränna sönder knopparna). Under 2019 var man mycket lyckosamma med detta och i samband med att man hade en lätt vind och ingen fukt i marken gjorde att istäcket aldrig hann bildas på druvorna och man led inga problem med minskad skörd. Resten av våren markerades av upp och nedgångar i temperatur vilket resulterade i att Bourgogne för första gången i modern tid upplevde två perioder av blomning. Sommaren kom sedan att definieras av sitt ljuvliga väder – där temperaturerna till och med kröp lite väl högt. Det ledde till problem med solbrända druvor och när det 50 personer stora plockteamet anlände i mitten av september (samma team som varje år) var den stora utmaningen att sortera bort de solbrända druvorna. Det första urvalet skedde redan i vingården och följdes av två sorteringsomgångar i vineriet. De druvor som slutligen kunde föras till jäskaren var således få men av enastående mognad och kvalitet.

Druvorna avstjälkades till 100% och jästes i öppna jäskar. Till skillnad från årgång 2018 där ingen pigeage behövdes gjordes detta genomgående för samtliga viner 2019 för att extrahera färg och struktur. Som alltid genomgick vinet en sen malolaktisk jäsning. Vinet lagrades därefter i 15-18 månader på 10-15% ny ek från skogen Tronçais. Buteljeringen inleddes i mitten av januari (även detta ovanligt tidigt) och höll på fram till slutet av februari där Chambolle-Musigny var en av de första att buteljeras.