Rött vin

2019 Chambolle-Musigny Premier Cru, Comte Georges de Vogüé

nr 9431001

Gjord på unga rankor från Grand Cru-vingården Musigny är detta ett enastående vin från Domaine Comte Georges de Vogüé med en lagringshorisont på minst 20 år. Ett storslaget vin från en storslagen (men svårodlad) årgång och en pärla i varje vinsamling!

Pris 2799 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt
Lanseringsdatum10/02/2022

Beskrivning

Producent
Comte Georges de Vogüé

Ursprung
Chambolle-Musigny Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stiltypisk, stram och komplex doft med inslag av mörka röda och blå bär, skogsbädd, örter och kryddor. Sötfruktig smak med en liten rökig karaktär. Välbalanserad och smakrik med härlig syra och en klassisk silkig avslutning à la Chambolle-Musigny.

Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller bara gott sällskap, föredragsvis en stund in i framtiden.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Servera vid 14-16 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo. Sedan 1980-talet ansvarar Eric Bourgogne och Francois Millet för vingårdarna och Jean-Luc Pepin som försäljningschef. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 hektar varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80% av hela vingården! De Vogues viner är kända för sin fantastiska elegans och man är försiktig med faten och filtrerar ej.

Druvorna till 2019 Chambolle-Musigny Premier Cru kommer från unga rankor i grand cru-vingården Le Musigny. Vogüé äger hela 7,2 ha av totalt 10, vilket gör dem till den absolut största producenten av detta mytomspunna läge. Här är jordmånen utsökt strukturerad med stor andel kalk med inslag av lera. Det borgar för finessrika viner med stor elegans och komplexitet. De äldsta rankorna planterades på 50-talet, men en 2,5 hektar stor andel planterades om på 90-talet. Av druvor från dessa rankor skapades vinet Chambolle Musigny Premier Cru med filosofin att en ranka är ”för ung” för Musigny Grand Cru om den är yngre än 25 år. I takt med att allt längre tid har gått sedan omplanteringen på 90-talet är det en allt mer minskande mängd ”unga” rankor på gården – årgång 2019 bestod det av blott 0,5 hektar. När samtliga viner är över 25 år kommer Vogüé att sluta producera vinet tills dess att nästa omplanteringsfas drar igång på nytt. Man skulle alltså kunna säga att denna cuvée blir bättre och bättre för varje år i takt med att rankorna blir allt äldre – ett vin av enastående kvalitet och ett yngre syskon till den mytiska Musigny Vieilles Vignes.

Årgång 2019 var en utmanande årgång för vinmakarna i Bourgogne, men kvaliteten på vinerna är enastående. Växtsäsongen inleddes med en mild vinter med ovanligt höga temperaturer i Bourgogne och något så ovanligt som torka i februari. Det ledde till en mycket tidig och kraftfull knoppning redan i mars månad. Faran med en tidig knoppning är den ständigt överhängande risken för frost som kan ödelägga de knoppande rankorna och under 2019 drog frosten in under natten den 14 april. För att undvika den ödesdigra förstörelsen i samband med frosten 2016 valde man (och resten av Bourgognes vinbönder) att elda halm i vingårdarna nattetid. Detta görs inte för att höja temperaturen utan för att skapa rökpelare som under soluppgången lägger sig som ett skyddande filter mot solens skarpa morgonstrålar som annars riskerar att förstöra druvor som fått en ishinna av frostens härjningar (där isen fungerar som ett förstoringsglas som riskerar att bränna sönder knopparna). Under 2019 var man mycket lyckosamma med detta och i samband med att man hade en lätt vind och ingen fukt i marken gjorde att istäcket aldrig hann bildas på druvorna och man led inga problem med minskad skörd. Resten av våren markerades av upp och nedgångar i temperatur vilket resulterade i att Bourgogne för första gången i modern tid upplevde två perioder av blomning. Sommaren kom sedan att definieras av sitt ljuvliga väder – där temperaturerna till och med kröp lite väl högt. Det ledde till problem med solbrända druvor och när det 50 personer stora plockteamet anlände i mitten av september (samma team som varje år) var den stora utmaningen att sortera bort de solbrända druvorna. Det första urvalet skedde redan i vingården och följdes av två sorteringsomgångar i vineriet. De druvor som slutligen kunde föras till jäskaren var således få men av enastående mognad och kvalitet.

Druvorna avstjälkades till 100% och jästes i öppna jäskar. Till skillnad från årgång 2018 där ingen pigeage behövdes gjordes detta genomgående för samtliga viner 2019 för att extrahera färg och struktur. Som alltid genomgick vinet en sen malolaktisk jäsning. Vinet lagrades därefter i 15-18 månader på 20-35% ny ek från skogen Tronçais. Buteljeringen inleddes i mitten av januari (även detta ovanligt tidigt) och höll på fram till slutet av februari där Chambolle-Musigny Premier Cru var en av de första att buteljeras.