Rött vin

2019 Château Pontet Canet

nr 9029701

Från Bordeaux gräddhålla Pauillac kommer förstavinet 5:e cru (om än känd som en ”supersecond”) klassificerade slottet Pontet Canet. Vinet har blivit prisat av vinjournalisterna och har bland annat fått 98-100 poäng av The Wine Advocate.

Pris 1589 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent 
Château Pontet-Canet

Ursprung 
Pauillac AOC

Druvor 
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% cabernet franc och 2% petit verdot

Alkoholhalt 
13,5%

Flaskstorlek 
750 ml

Doft och smak
Vinet har en inbjudande och intensiv doft med toner av svarta vinbär, körsbär, björnbär, örtkryddor, vanilj, ceder, nymalda kaffebönor, choklad och tobaksblad. Elegant och koncentrerat smak med en påtaglig balans mellan fräschör, tanniner och fyllighet. Lång och angenäm eftersmak. (för mer provningsnoteringar se ”om drycken” där ett urval vinjournalisters uttalanden finns)

Passar till 
Klassisk smakrik mat, rött kött, vissa ostar.

Lagringspotential 
2021-2035

Mer information
Om vinet ska drickas ungt bör det dekanteras och drickas ur större kupor vid 15-18 graders temperatur.

Om produkten

OM PRODUCENTEN 

Av alla de viner inofficiellt klassificerade som ”Super seconds” så är Château Pontet Canet paradoxalt nog de lägst officiellt klassificerade då dom i 1855 års klassificeringen av Bordeaux rankades in i femte cru. Sin klassificering till trots kostar Pontet-Canet inte sällan mer än såväl 4:e, 3:e och 2:a cru klassificerade slott och det är ingen överdrift att säga att det är ett av de mest åtråvärda och eftertraktade vinerna från Pauillac.

Egendomens namn kommer från dess ursprunglige ägare, Jean-Francois de Pontet som köpte egendomen på 1700-talet. Efter en utökning av egendomens vingårdar – i området Canet – så utökade man namnet till dagens Pontet-Canet. Inte långt efter slottets klassificering som 5:e cru år 1855 så fick en av dåtidens största negocianter Herman Cruse för sig att han skulle köpa egendomen. Slottet kom att stanna i hans familj i över 100 år och först 1975 köptes av familjen Tesseron. Vid köpet var vingårdarna negligerade och slottet var långt från lika högt aktat som det är idag. Det kom att dröja fram tills 1990-talet när Alfred Tesseron tog över egendomen som dom på riktigt började producera viner i den absoluta toppklassen.

Medans en stor del av Bordeaux kontinuerligt drivs mot modernisering så har Pontet-Canet gått mot strömmen – dom arbetar biodynamiskt i sina vingårdar och allt arbete som inte kan utföras av människor utförs av hästar. I källaren så är arbetet väldigt hands-on, medans många slott siktar på högteknologiskt utrustning som avstäljkningsmaskiner och optiska sorteringsbord så väljer Pontet-Canet att gå över till manuell avstjälkning i syfte att spara på el och därmed minska sin påverkan på klimatet. I fatkällaren arbetar man såväl med de klassiska ekfat, stora konformade ektankar, betongtankar och sist men inte minst 50 stycken amforor.

OM VINET 
Vinet består av 65% cabernet sauvignon och 30% merlot, 3% cabernet franc och 2% petit verdot och har lagrats på 50% nya franska ekfat och 35% betongamforor i 18 månader.

The Wine Advocate 98-100 poäng: ”The blend this year is 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot. Very deep purple-black colored, the 2019 Pontet-Canet has the most gorgeous, lifted perfume of lilacs, dark chocolate, Morello cherries and rosehip tea over a core of crème de cassis, plum preserves, licorice and woodsmoke with a waft of fragrant soil. Full-bodied, rich and fantastically opulent, the palate offers layer upon layer of ripe, finely grained tannins and seamless freshness, finishing very long and mineral laced. A real head-turner, this beauty is absolutely going to steal your heart!”

James Suckling 99 poäng: ”The aromas to this are really amazing, with a potpourri of spices and dried flowers, as well as redcurrants, sweet plums and even some peaches. Full-bodied with layers of ripe fruit and ultra-fine tannins that spread across the palate in an encompassing yet always elegant and pure way. It’s succulent and unadulterated. Like crushed, perfectly ripened grapes. The length is rather endless. The tannins build. Fabulous young red. 35% in amphora and the rest in 50% new oak and 15% one-year oak. 65% Cabernet Sauvignon and 30% Merlot, the rest Cabernet Franc and Petit Verdot. From biodynamically grown grapes. Try after 2028, but an absolute joy to taste now. ”

Wine Enthusiast 97-99 poäng: ”This is a luscious, sumptuous wine, with layers of black fruits and wonderfully cushioned tannins. The structure of the wine is initially masked by the great fruits, but then finds balance from a dry edge of spice, smokiness and lifted acidity. It’s another great vintage from this biodynamic estate.”

Decanter 96 poäng: ”Clear Pauillac character in terms of its tannic structure, overlaid with the Pontet signature of recent vintages that translates into spirals of peony and iris alongside brambled hedgerow. As it settles, coffee bean and tobacco adds a charred character alongside blackberry and cassis puree. It opens extremely slowly, with so many subtle nuances that gather in confidence. The tannins have unmistakeable Pauillac strength, but the structure and the subtlety of this wine is Pontet-Canet, with the amphoras having an influence in terms of the tannins feeling less silky than they do in many of the appellation’s biggest wines, but still with swagger.”