Rött vin

2019 Château Quintus

nr 9241201

Från samma ägare som Haut-Brion och La Mission Haut-Brion kommer denna stora Saint-Emilion hyllade årgången 2019. James Suckling: 96-97 poäng och Lisa Perrotti-Brown MW, Wine Advocate: 94-96+ poäng 

Pris 1089 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent 
Château Quintus

Ursprung
Saint-Émilion Grand Cru AOC

Druvor
55% merlot, 45% cabernet franc

Alkoholhalt
15%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smaken är koncentrerad med klassiska toner av plommon, mörka körsbär, hallon, rostat kaffe, tryffel, lakrits, choklad och kryddor som binds ihop av ett snyggt floralt inslag med drag av torkad lavendel. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner samt en stiltypiskt fyllighet.  Lång och angenäm eftersmak.

Passar till
Perfekt till smakrika rätter på lamm men även till vilt med gräddiga tillbehör.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa, dekanteras med fördel om det ska drickas ungt.

Om produkten

Château Quintus fick sitt nuvarande namn år 2011 då slottet förvärvades av välrenommerade Domaine Clarence Dillon – genierna bakom bland andra Château Haut-Brion och Château La Mission Haut-Brion. Namnet kommer av gammal romersk tradition där man ofta döpte det femte barnet till Quintus, och på grund utav den romerska ursprunget till vinmakning i Saint Emilion var det inte mer än rätt att det femte vineriet i Domaine Clarence Dillon kom att döpas till just Quintus.

Ursprungsegendomen hette Château Terte Daugay och förvaltade vid tidpunkten för köpet över 15 hektar vingårdar. 2013 kom dock slottet att förvärva det närliggande Château L’Arrosee. 2021 gjordes den senaste utökning av Quintus då man köpte upp Château Grand Pontet.

I nuläget så innehar slottet 45 hektar vingårdar planterade till 67% merlot och 33% cabernet franc. Man har under de senaste 10 åren utfört stora arbeten i form av förnyelse i såväl vingårdarna som i källarna. I vingårdarna har man omplanerat all cabernet sauvignon till cabernet franc och dessutom har man utökat planteringsdensiteten. De bästa vingårdarna ligger på kanten av Saint Emilion-platån och det är dessa viner som används i toppvinet ”Château Quintus” medans vinerna på botten av sluttningarna används till deras andravin.

Château Quintus 2019 består av 55,4% merlot och 44,6% cabernet franc som skördades mellan den 19 september och den 9 oktober.

James Suckling 96-97 poäng: ”One of the firmest, most structured Quintus with lots of beautiful fruit and powerful tannins. It’s a very classically structured red with blackberry and blueberry character. Lavender and spice underneath. Extremely intense. 55% merlot and 45% cabernet.”

Lisa Perrotti-brown MW, Wine Advocate 94-96+ poäng: ”The 2019 Quintus is a blend of 55.4% Merlot and 44.6% Cabernet Franc, harvested from the 19th of September to the 9th of October. The estimated alcohol degree on the label is 15%. Deep garnet-purple colored, it sails out of the glass with intense scents of plum preserves, blueberry pie and boysenberries with nuances of Chinese five spice, mocha, dried lavender and licorice plus a waft of chargrill. Full-bodied, the decadently fruited palate is jam-packed with layers of blue and black fruit preserves, supported by beautifully plush, ripe tannins and seamless freshness, finishing with an epically long, exotic spice-laced finish. Impactful!”