Rött vin

2019 Château Talbot

nr 9457701

Från den mest pålitliga appellationen på Medoc-halvön kommer denna klassiska Bordeaux från slottet Talbot och årgången 2019. Perfekt att lägga i källaren eller lufta ordentligt och dricka till köttbiten. James Suckling 94-95 poäng

Pris 749 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent 
Château Talbot

Ursprung
Saint-Julien AOC

Druvor 
68% cabernet sauvignon, 28% merlot och 4% petit verdot

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad med varma röda och svarta vinbär, solmogna plommon och björnbär med en touche av cigarrlåda och örter. Smaken är koncentrerade och mogen med finkorniga tanniner och en något jordig karaktär som bryts upp av frukten och fräschören.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Château Talbot som förvirrande nog uttalas ”Taalbo”, borde egentligen uttalas på ett något mer anglosaxiskt sätt då slottet i själva verket är döpt efter en engelsk guvernör och adelsman vid namn John Talbot. Talbot ägde slottet fram till sin död år 1453 i slaget vid Castillon där britterna besegrades av fransmännen, en strid som kom att markera slutet av hundraårskiget men även Akvitaniens återgång till franskt styre.

Under flera århundraden efter kom slottet att ägas av Marquisen av d’Aux-Lally och vid klassificeringen av Bordeaux kom dom att klassificeras som ett av tio fjärde cru-slott. 1918 kom slottet att än en gång byta händer till de nuvarande ägarna, familjen Cordier som sedan tidigare hade erfarenhet av vinbranschen som negocianter.

I dagsläget kommenderar fjärde generationer av familjen Cordier och Château Talbot över ungefär 110 hektar vingårdar, lite mer än en niondel av Saint-Juliens totala vingårdsareal och deras vingårdar sägs vara bland de mest välskötta är i Saint-Julien och under 2000-talets gång så har familjen investerat stora summor i att utveckla och förfina sin vinmakningskonst, senast stordåd skedde år 2016 genom en totalrenovering av källare såväl som vineri. Rykten går dessutom att dom experimenterar med ljud-behandling av sina vingårdar: framtiden får utröna vad tanken med detta lilla experiment är.

2019 Château Talbot består av 68% cabernet sauvignon, 28% merlot och 4% petit verdot skördade mellan 19 September och 10 Oktober som vinifierats i stora öppna ekfat. Efter fermentering flyttas vinet till franska ekfat, varav ungefär 60% är nya, där dom sedan spenderar 16 månader innan buteljering.

James Suckling 94-95 poäng: ”A juicy, fruity wine with lots of blue fruit, blackberries and dark chocolate. Pretty depth and structure to this. Polished and structured at the same time.”

Lisa Perrotti-Brown MW, Wine Advocate 91/93 poäng: ”Casting a deep garnet-purple color, the 2019 Talbot leaps from the glass with vibrant notions of crushed blackberries, boysenberries and ripe blackcurrants plus hints of pencil shavings, cardamom, incense and Ceylon tea. Medium-bodied, the palate is refreshing and nicely balanced, featuring a good core of crunchy black fruit and soft, approachable tannins, finishing with earthy restraint. 2023 – 2040”