Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2019 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux (magnum), Domaine André Brunel
nr 7912106En av Systembolagets populäraste Châteauneuf-du-Pape-viner i fast sortiment är denna pärla från Domaine André Brunel som verkligen överträffat sig själv i nya årgång 2019. Själva namnet Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Jeb Dunnuck: 95 poäng (plats 16 på Dunnucks lista över världens 100 bästa viner 2021). Silvermedalj Vinordic Wine Challenge 2022.
Pris 819 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine André Brunel
Ursprung
Châteauneuf-du-Pape AOC
Druvor
70% grenache, 15% mourvèdre, 12% syrah, 3% cinsault
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
1500 ml
Doft och smak
Stor komplex doft med toner av solmogna röda bär, plommon, franska örter, lakrits, och välintegrerade fat. Vinet är uttalat smakrikt med ett koncentrerat, komplext och elegant uttryck. Allting avslutas med en generös kropp och en lång eftersmak med fruktdriven och kryddig aromatik.
Passar till
Det här är ett elegant vin med mycket smak, så välj maträtter med nyanserade smaker. Vi föredrar lamm, rådjur, hjort och oxe, antingen grillat, stekt eller i köttgrytor.
Lagringspotential
Från nu till 2033
Mer information
Om produkten
Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Här planterade anfäder till dagens Brunels vinstockar och sålde vin i fat i liten skala, bland annat till Bourgogne under kommande århundrade. Det var först när Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, som han började ta vinmakningen till en ny nivå. Bland det första han gjorde var att bygga en egen vinkällare, som än idag är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades med tiden genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare. Det var Lucien som år 1954 adderade namnet ”Les Cailloux” och från och med denna period refererade man egendomen till namnet Domaine Les Cailloux. Själva namnet Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla. Dagens generation är Fabrice Brunel, son till André Brunel (som basade från 1971), som klev in på allvar i familjeföretaget 2012 och som tog över tyglarna helt efter Andrés död i januari 2022.
På Domaine André Brunel använder man sig av såväl hela klasar som avstjälkade druvor och man arbetar med såväl ek, betong och ståltankar. Man föredrar att arbeta med betong och stål för att bibehålla renhet i frukten. Enbart syrah-druvorna får spendera tid på ekfat (det innebär att enbart cirka 10% av blenden i deras Châteauneuf-du-Pape har lagrats på ek, vilket märks i dess oemotståndligt fruktrena karaktär). De olika druvorna och vingårdslägena viniferas separat och den slutgiltiga blenden sker vanligtvis 16-18 månader efter skörd. Generellt har vinerna en hög andel grenache i basen med inslag av mourvèdre och syrah för att addera textur, men den procentuella andelen av de olika druvsorterna varierar från år till år beroende på årgångens karaktäristik.
Vinrankorna till 2019 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux är i snitt över 60 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Ungefär trettio procent av stjälkarna på grenache-druvan får vara kvar under pressningen, de övriga druvorna avstjälkas helt. Brunel låter musten få luftkontakt före och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Grenachedruvorna lagras 16-20 månader i emaljerade cementtankar, medan syrah och mourvedre lagras i barrique som har använts en eller två gånger tidigare. De filtrerar inte vinet före buteljering, allt för att behålla så mycket smak som möjligt.
Jeb Dunnuck: 95 poäng ”The 2019 Châteauneuf Du Pape is flat-out brilliant, and readers looking for an incredible wine that will drink well for upwards of two decades should back up the truck on this one. Incredible black cherry, Provençal garrigue, pepper, and licorice notes give way to a full-bodied, perfectly balanced, seamless 2019 with ripe tannins, no hard edges, and a great, great finish. You could safely put this up with the crème de la crème in a blind tasting and it would do just fine. The blend is 70% Grenache, 15% Mourvèdre, 12% Syrah, and the rest Cinsault, aged mostly in concrete tank, with 12% brought up in old barrels.”
(Plats 16 på Dunnucks lista över världens 100 bästa viner 2021).