Rött vin

2019 Cheval des Andes

nr 9333801

Cheval des Andes är kärleksbarnet mellan Saint Emilions möjligen bästa producent – Premier Grand Cru Classé A-slottet Cheval Blanc – och Argentinska svalklimatspionjärerna Tarrazas de Los Andes. Tim Atkin MW 99 poäng och Robert Parker’s Wine Advocate: 98 poäng

Pris 1069 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent 
Cheval des Andes

Ursprung
Mondoza

Druvor
50% malbec, 50% cabernet sauvignon

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften visar en fantastisk komplexitet och elegans med aromer av svarta vinbär, mörka plommon, björnbär, ceder, bäck, tobaksblad, svart te, grillkol, björnbär, vitpeppar och muskot. Kroppen är stor men knivskarpt balanserad med finstilta tanniner och syra i total balans. Eftersmaken är mycket lång och mynnar ut i en kavalkad av kryddor, mörkar frukter och örter.

Passar till
Kraftiga rätter på mörkare kött. Grytor, stekar, gärna med örtiga och feta inslag. Potatisgratäng kommer aldrig att slå fel.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information 
Kommer gynnas ofantligt av vidare lagring men kan drickas nu, men bör då luftas ordentligt och drickas ur rejäla kupor.

Om produkten

Cheval des Andes är resultatet av ett samarbete mellan legendariska Saint Emilion-producenten Château Cheval Blanc (som man kan läsa mer om här och här!) och höghöjdspionjärerna Terrazas de los Andes i Mendoza, Argentina.

Ambitionen med Cheval des Andes var att följa druvan malbec från sin vagga i Bordeaux till sitt nya hem i Argentina. Innan phylloxera slog ut den europeiska vinindustrin så var druvan malbec vida planterad i Bordeaux – men under tiden som européer transporterade sticklingar av malbec till den nya världen så hann den gamla världen (med hjälp av phylloxera) vända ansiktet bort mot druvan som idag resulterat i att malbec har funnit sitt nya hem i Anderna.

När Pierre Lurton, ansvarig på Cheval Blanc, besökte Mendoza så fick han en uppenbarelse – att man genom dess vingårdar skulle göra en resa tillbaks till Bordeaux rötter. Resultatet av detta infall blev grundandet av Cheval des Andes år 1999.

Cheval des Andes äger två stycken vingårdar – Las Compuertas i Luján de Cuyo (norra Mendoza) och La Consulta i Uco Valley (södra Mendoza) och totalt uppgår deras ägor till 50 hektar.

Las Compuertas ligger på en höjd av 1 070 meter och åtnjuter unika klimatförutsättningar där relativt lite regn och stora skillnader på dag- och nattemperaturer är viktiga faktorer. Jordmånen består av en blandning av sand, kalksten och lera. Las Compuertas är inte lika svalt som Uco Valley och i de delar av vingårdarna där jordmånen är djupare så trivs cabernet sauvignon som absolut bäst (medans de zoner med grundare jordmånar används för malbec).

La Consulta ligger på 1 100 meters höjd och har högre variation på dag- och nattemperaturer än vad Las Compuertas har. Jordmånen består av 60% sand, 10% lera och 30% kalksten vilket i sin tur gör jorden otroligt väldränerade (vilket gör att denna vingård måste bevattnas för att frodas).

Cheval des Andes har som ambition att göra viner som utgörs av 50% malbec och 50% cabernet sauvignon (något man lyckats med först med årgång 2019). I de årgångar där man gör vinet på 3 druvor så adderas mindre mängder petit verdot.

Blandningen för årgång 2019 utgörs för första gången någonsin av hälften-hälften av malbec och cabernet sauvignon som har lagrats mellan 12 och 16-månader på 40% 225 litersfat, 40% 400 litersfat och 20% 2500-litersfat (varav ungefär 50% utgjordes av nya fat). På senare tid har man dessutom börjat använda sig av Stockinger fat som av vissa har kallats för fatvärldens ekvivalent till Stradivarius-fioler.

Tim Atkin MW 99 poäng: ”Cheval des Andes continues its steady ascent towards the summit of the very best and most sought-after New World reds. I tasted this wine over the space of a day and was very closeto giving it 100 points. Made from an equal blend of Malbec and Cabernet Sauvignon, it combines fruit from Las Compuertas and Paraje Altamira to brilliant effect. Aged in 50% new barrels and foudres, it’s effortlessly complex and detailed, with refined tannins, graphite and cut grass aromas, cassis and bramble flavours and remarkable palate length. 2025-40.”

Robert Parker’s Wine Adbocate 98 poäng: ”The 2019 Cheval des Andes had a more reductive vinification and élevage, making the wine a bit shy and in need of time to open up, as one of their objectives was to make it more age-worthy. Another objective is to get to a 50/50 blend of Malbec and Cabernet Sauvignon, which they achieved in this vintage for the first time, going back to the initial character of the wine that was the idea of Argentinean winemaker Roberto de la Mota; so, they are closing the circle and going back to the initial idea, with more implication from the Cheval Blanc team. This is the first vintage fully under the charge of the new French winemaker, Gerald Gabillet,….The wine is young and tender and a bit oaky, which Gerald attributed to the reductiveness; it’s ripe without excess, with around 14.2% alcohol, mellow acidity and velvety tannins. There’s more Cabernet here, so the aromatic expression can be something between 2017 and 2018, but Cabernet marks the palate a lot and makes the wine more age-worthy, as it provides the structure and length that the Malbec lacks. So, the wine might be less accessible when young and should develop slowly in bottle. It’s tasty and supple and has the ingredients and the balance for what they are aiming for. ….The way they want to describe the wine is the Argentinean expression of Cheval Blanc. And I can only agree.”

James Suckling 97 poäng: ”A refined but spicy Cheval, showing charcoal, blueberries, wild herbs, lavender and hints of bacon and cedar. Medium to full body with extremely fine tannins that get dialed into the fruit with violet, spices and sweet blue fruit at the end. Long and subtle.”

Vinous 97 poäng: ”The 2019 Cheval des Andes is a 50/50 blend of Malbec and Cabernet Sauvignon from Las Compuertas and Paraje Altamira, Mendoza. The 2019 was 40% aged in 225-liter barrels, 40% in 500-liter barrels and 20% in foudres. It’s red with violet flecks in the glass. It has a fresh nose of plum and blackcurrant accompanied by hints of white pepper, mint and violets over a bed of cedar and sandalwood. On the palate, the feel is finely grained with a leaner, more agile flow than in previous years, while the freshness brings plenty of energy before the lengthy finish of fruit and country herb aromas.”