Rött vin

2019 Chinon Clos de la Dioterie, Charles Joguet

nr 9398701

2019 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin. Lågt skördeuttag, 80 år gamla vinstockar och ekologisk vinmakning ger stor koncentration, komplexitet och mycket god lagringsbarhet. Cabernet franc när det är som allra bäst!

Pris 679 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Charles Joguet

Ursprung
Chinon AOC

Druvor
100% cabernet franc

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ung doft av jordgubb, vildhallon och svarta vinbär, peppar, färska örter och stenig mineral. En komplex smak av svart och röda bär, örter, sten, peppar och kryddor. Strama men aptitliga tanniner och en lång eftersmak.

Passar till
Vildfågel som duva, vildand, fasan etc. Lagrade hårdostar, grillat mörkt kött eller en fyllig Boeuf Bourgignon.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information

Om produkten

Domaine Charles Joguet är en av de allra bästa producenterna i Chinon som ligger i hjärtat av Loire. Egendomen, som ligger i hjärtat av Loire, grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Från början var egendomen en farm som sysslade med många olika grödor, men Charles var väldigt road av Bourgogne och dess viner och ville göra mer. 1985 klev Jacques Genet in som partner och tillsammans bildade de ett jordbruksföretag (société civile d’exploitation agricole, SCEA) för att utveckla, organisera och bevara allt det jobb som Charles Joguet hade åstadkommit. Charles Joguet har numera dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av egendomen sedan 1997 och ägnar numera större delen av sin tid till den avbrutna karriären som konstnär. Numera sköts vingården av Jaques, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt och hantverksmässigt i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockar, med en stor respekt för natur och tradition. De 35 hektaren sköts alltså idag av ett team om nio personer som arbetat hårt och dedikerat med att ta egendomen dit det är idag – men det har inte varit en rak väg. Ann-Charlotte berättade att när de bestämde sig för att börja odla allting ekologiskt år 2006 ledde det också till flera andra förändringar. Exempelvis valde de att gå över till större ekfat om 400 liter för att få mindre smak av eken och man började också göra malolaktisk jäsning på ekfat för att göra mindre reduktiva viner. Dessutom har en noggrann jordmånsanalys ägt rum för att ge varje läge de bästa förutsättningarna och ett stort program för att plantera träd i vingårdarna har inletts. Certifiering mot fullt ekologiskt startade 2013. De mest berömda vinerna är Chinon Clos du Chêne Vert och Chinon Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit chenin blanc.

2019 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin och vingården ligger mindre än 100 meter från vineriet. Vingården är inte större än 2,22 hektar och cabernet franc-rankorna planterades mellan 1930-1940. Receptet på detta intensivt koncentrerade och långlivade vin är alltså låga skördeuttag och mer än 85 år gamla vinstockar – resultatet är essensen av finess med sin djupa harmoni mellan frukt, syra och tannin. Fatlagringen äger rum i 1-3 år gamla ekfat under 18 månader. Det är svårt att inte charmas av detta vin, men det är ännu ungt och behöver några år i källaren för att öppna upp sin fulla potential.