Vitt vin

2019 Côtes du Rhônes Prestige Blanc, Domaine Roger Perrin

nr 7469501

2019 Côtes du Rhône Prestige Blanc är en helt ny cuvée i vinklubben från stilsäkra Domaine Roger Perrin i Rhônedalen. Ett mycket matvänligt vin i frisk stil.

Pris 129 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Domaine Roger Perrin

Ursprung
Côtes du Rhônes AOC

Druvor
30-35% grenache blanc, 15-25% viognier, 15-20% clairette, 10-15% marsanne, 5-10% roussanne

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en inbjudande frisk doft med aromer av tropisk frukt, aprikos och honung med vitpeppriga toner och ett blommigt avslut. Smaken är rund och krämig med en inbjudande syra och fin intensitet och balans. Eftersmaken är lång och fruktdriven.

Passar till
Mycket matvänligt vin som går utmärkt med smakrika fiskrätter, skaldjur samt lättare rätter på kalv och kyckling.

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information
Servera i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Domaine Roger Perrin håller till i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape – Vaucluse – där man har odlat vin i närmare ett århundrade. Domänen, som vi känner till den idag, såg dagens ljus år 1968 när Roger Perrin tog över efter sin svärfar Paul Bravay. Roger satte genast igång att utveckla gården, bland annat genom att bygga en ny källare som stod färdig 1972 och det var också då han började buteljera vin under eget namn. Roger gick emellertid plötsligt bort år 1986 och då tog hustrun Yvette och sonen Luc över egendomen. Luc var då en ung man som nyligen avslutat studier i oenologi och arbetat en stund hos Château Boucastel (som trots det gemensamma efternamnet Perrin inte är släkt med ägarna till Boucastel). År 1999 renoverades källaren ytterligare med de senaste teknikerna inom vinframställning. De stora investeringar i såväl vineriet som i vingårdarna och höjde kvaliteten ytterligare vilket ledde till att vinerna snart blev mer och mer kända internationellt, och uppmärksammades av såväl Parker som Tanzer. Ödet ville dock annat än att låta Luc avsluta sitt livsverk – år 2010 dog han liksom sin far plötslig och lämnade efter sig ett stort tomrum. Den enda som kunde fylla dessa skor var Lucs syster Véronique Perrin-Rolin som under 20 år arbetat som vinmakarkonsult hos mer än 80 vinodlare i norra Rhônedalen. Hennes kunskap och känsla för smak ledde till vidare utveckling av gårdens viner. Två år efter att Véronique återvänt till familjegården anslöt sig också hennes son, Xavier Rolin efter att ha arbetat i Saint-Émilion, Beaujolais och norra Rhône. Idag fullföljer teamet med Véronique och Xavier i spetsen det arbete som inleddes av Roger och utvecklades av Luc Perrin. Ledorden är nyfikenhet, kunskap och respekt för naturen. Man erbjuder ett brett utbud av viner (i tre olika färger) som alla har stor finness och personlighet. Sedan 2010 används inga ogräs- eller bekämpningsmedel och mer än 50% av gården har konverterats till ekologisk odling – man är dock inte certifierade.

Côtes du Rhône Prestige Blanc görs på en blandning av druvor med en majoritet grenache blanc. Druvorna fermenteras separat vid förhållandevis låg temperatur (16-18 grader) för att bibehålla sval fruktaromatik och den malolaktisk fermentering blockeras för att behålla fräschören i vinet.