Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2019 Deconstructed Valley Ridge Gravel Over Clay PN777, Kershaw Wines
nrDetta vin kommer från Kershaws mest exklusiva vinserie: Deconstructed range. Dessa viner är en studie i Elgins mikroklimat där en enskild extraordinär vingård, planterad med en enda druvklon, vinifieras med absolut största omtanke.
Just denna pinot noir har belönats med 95 poäng av Neal Martin, 94 poäng av Tim Atkin och 17,5/20 poäng av Jancis Robinson
Pris 899 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Kershaw Wines
Ursprung
Elgin
Druvor
100% Pinot noir (Dijon 777)
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är charmigt rödfruktig med toner av hallon, krossade solmogna jordgubbar, mörka körsbär, mörka plommon, nejlika, kanel, rökelse, peppar, rosor och apelsinblommor. Vinet är enormt komplext med silkiga tanniner och fyllig intensiv frukt som likt en lindansare balanserar mellan elegans och friskhet. Eftersmaken är lång och komplex och hintar på att detta vinet med fördel kan lagras åtminstone 10 år!
Passar till
Elegantare kötträtter (provas med fördel till en klassisk steak tartare) och smakrika fiskrätter.
Lagringspotential
Från nu till 2035
Mer information
Luftas med fördel innan avnjutning ur stora bourgognekupor!
Om produkten
Richard Kershaw själv beskriver sig som en person med passion för detaljer – en nörd i ordets rätta bemärkelse. I sin vinmakning älskar han att grotta ner sig i varenda liten detalj av arbetet för att hela tiden flytta fram positionerna för sin profession. Hans motto är att skapa viner som är förankrade i sitt ursprung genom så lite handpåläggning som möjligt, så kallad non-interventionist winemaking.
Innan Richard startade sitt eget vineri hann han vara vinmakare på såväl Mulderbosch och Kanu, och sedan starten 2012 har allting rullat på i hög fart. Hans första årgångar fick direkt fem stjärnor i Platter’s Wine Guide och hyllades av Jancis Robinson. Dessutom utsågs hans 2012 Kershaw Elgin Chardonnay till en av ‘Top 10 Chardonnays in the World outside Burgundy’ av Decanter. En imponerande bedrift. Ursprungligen stod enbart chardonnay och syrah i fokus, för att sedan få sällskap av pinot noir från årgång 2015, följt av små odlingar sauvignon blanc, semillon, grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon och cabernet franc. I november 2021 gick man med i Cape Winemakers Guild, ett medlemskap som enbart erbjuds särskilt passionerade vinmakare som spelat en avgörande roll i Sydafrikas vinutveckling. När Richard inte är i vineriet reser han världen runt och dömer vintävlingar. Han är också en del av utbildningspanelen för Institute of Masters of Wine och undervisar inom WSET för Sydafrikas sommelierstudenter.
Tim Atkins MW räknar Kershaw Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Richard Kershaws viner. Men framgångarna har inte stigit Richard åt huvudet som, trots att hans viner är hårt allokerade och mycket eftertraktade, håller priserna på en rimlig nivå. Han har heller inte investerat i ett storslaget och iögonfallande vineri med dyra material. Här är fokus på rå vinmakartalang, fantastiskt druvmaterial och ett skjul där han gör sina viner.
2019 Deconstructed Valley Ridge Gravel Over Clay PN777 kommer från en liten registrerad vingård i underområdet Valley Ridge i Elgin. Jordmånen i vingården består av grus över lera och är planterad med olika kloner av pinot noir som alla vinifieras och buteljeras individuellt. Just detta vin består till 100% av Pinot noir-klonen Dijon 777. Druvorna handskördades den 22 februari, sorterades för hand och avstjälkades fullständigt. Druvorna fermenterades i öppna jäskar helt utan krossning (började med en 3 dagar maceration följt av ungefär 15 dagar fermentering med naturliga jäststammar). Vinet genomgår sedan malolaktiskt fermentering i ekfat innan vinet tas av sin fäljning och hälls i rena fat inför lagring. Vinet lagras 11 månader på 33% nya franska ekfat à 228 liter. Vinet filtrerades sedan lätt innan buteljering.
Total produktion: 663 flaskor
Årgång 2019 är stundvis en problematisk årgång i Sydafrikas mer väderberoende områden och stor vikt ligger på att köpa vin från rätt producenter. Vintern var mildare än vanligt och stora mängder regn föll. Dock var regnet inte riktigt nog för att kompensera för torkan som plågat många av landets vingårdar de senaste åren. Den ovanligt varma vintern ledde till tidig knoppning som sedan avbröts av kyla vilket i sin tur resulterade i ojämn knoppning samtidigt som on/off-regnskurar gjorde att hotet av röta var konstant närvarande. Sommartemperaturerna var dock initialt skyhöga innan temperaturen föll – vilket resulterade i att röda druvor på sina ställen hade svårt att mogna. Under skörden stred man mot regn och svalt väder men i slutändan lyckades de duktiga producenterna att producera exceptionella viner – men i ganska små volymer. De producerade vinerna definieras av sin något lägre alkoholhalt och något mer syradrivna stil. Sannerligen en årgång för den mer franskofila vindrickaren.
Neal Martin (Vinous.com), 95 poäng: ”The 2019 Pinot Noir Deconstructed Valley Ridge Gravel Over Clay PN777 has a little more earthiness than the Kogelberg Sandstone, though the fruit profile is almost identical. The harmonious palate is medium-bodied with supple tannins, perfect acidity and an elegant, lingering finish that leaves behind tempting red berry fruit laced with white pepper. There’s not a hair out of place on this Pinot Noir.”
Tim Atkin MW, 94 poäng: ”Smoky, meaty and slightly reductive, this is an intense, well-structured Pinot Noir sourced from a dryland vineyard that belongs to fizz producer Charles Fox. Structured, powerful and polished, with a twist of ginger spice.”
Jancis Robinson MW, 17,5+/20 poäng: ”Bluer than the Kogelberg 2019 but the same ‘Dijon’ clone 777. Pale garnet. Pretty subtle nose. Just a hint of cough medicine and definitely more obvious acidity than the Kogelberg but possibly a longer life. Another hugely competent Pinot from Master of Wine Richard Kershaw.”