Rött vin

2019 Dolcetto d’Alba, Fratelli Alessandria

nr 7032101

2019 Dolcetto d’Alba från Alessandria! Denna utsökta druva ger tillgängliga viner som kan drickas unga – gärna till en bit mat.

Pris 169 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 3 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Fratelli Alessandria

Ursprung
Dolcetto d’Alba DOC

Druvor
100% dolcetto

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor nyanserad fruktig doft med toner av körsbär, hallon, tranbär, blåbär och örter. I munnen är vinet slankt och härligt med förhållandevis påtaglig struktur och fräsch syra.

Passar till
Lättare kötträtter och fågel. Testa gärna med Italienska klassiker såsom pasta och pizza, eller varför inte en härlig risotto?

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information

Om produkten

I den lantliga byn Verduno producerar familjen Alessandria viner som älskas av såväl sommelierer som vinälskare världen över. Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

Först årgången av Dolcetto d’Alba såg dagens ljus hos Fratelli Alessandria år 1974. Vingårdarna ligger i Verduno (vingårdarna är Boscatto, Cristiani, Sotto Orti och Semolino som alla har olika solexponering, 250-370 meter över havet). Den totala vingårdsarean planterad med Dolcetto är bara 1,3 hektar , bevuxxn på kalkrik jordmån. Druvorna skördas för hand i mitten av september. Druvorna får därefter jäsa 6-8 dagar vid 25-26 gader Celsius i rostfria ståltankar. Därefter följer 5-7 månaders lagring på ståltank och betongkar som avslutas med två månaders flasklagring innan viner släpps på marknaden. Det är här ett av Alessandrias lättaste och friskaste viner – som gjord för god och rustik mat som pasta och pizza.