Rött vin

2019 Fleurie, Julien Sunier

nr 7671501

Biodynamiske Julien Suniers Fleurie Cru är en ursprungstypisk Beaujolais av högsta klass. Elegant, frisk och fruktdriven smak med fjäderlätta tanniner – allting inramat i en enorm seriositet och komplexitet. Det här är ett stort vin som gärna skall lagras! Vinous och James Suckling: 93 poäng

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent 
Julien Sunier

Ursprung
Fleurie AOC

Druvor
100% gamay

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
2019 Fleurie har en inbjudande doft av hallon, mörka körsbär, örter, mineral, blommor och lite anis. Ung, frisk och stram smak med härligt bärig och saftig fruktighet och mineraldrivet, långt avslut.

Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.

Om produkten

Julien Sunier är en av de mest spännande små egendomarna som blommat upp i Beaujolais under de senaste åren och hans viner är utmärkta exempel på varför nästan hela vinvärlden dricker och pratar om Beaujolais. Sunier växte upp i Dijon, men kommer inte från någon vinfamilj. Istället fick han hjälpa sin mor i hennes frisörsalong, och en av hennes stamkunder råkade vara Christophe Roumier. Efter att Julien tagit examen bestämde hans sig för att jobba hos Roumier. De efterföljande åren spenderade han sedan med att resa världen över och jobba på olika vingårdar. När han återvände till Bourgogne arbetade han med vinproducenterna Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges och Jean-Claude Rateau i Beaune, vilka startade hans passion för ekologisk och biodynamisk vinodling. Under våren 2008 bestämde sig Julien för att fullfölja sin dröm om att starta något på egen hand, där han kunde driva en egendom helt ekologiskt och med naturlig vinframställning. Han tog över tre hektar tätt planterade gamla vinstockar i Cru-byarna Fleurie, Morgon och Régnié. Han arbetar för närvarande för att omvandla alla sina vingårdar till ekologisk vinodling och och arbetar liksom flera andra hajpade producenter i området med försiktig vinmakning. Vinerna får jäsa naturligt, ingen klarning eller filtrering förekommer och han är försiktig med svavelanvändning.  Han har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete. Jancis Robinson skriver till exempel ” I have been struck by the quality of every one of his wines I have been lucky enough to taste”.

Fleurie är en av tio crus i Beaujolais, och en av de som ger mest eleganta viner. Druvorna till Julien Juniers Fleurie kommer från en 1,64 hektar stor jordplätt. Vinrankorna är mellan 25 och 60 år gamla och jordmånen är rik på granit vilket ger tydlig mineralitet i vinet. Odlingen bedrivs ekologiskt och biodynamiskt. Vinet fick ligga på jästfällning i gamla fat i åtta till elva månader och buteljerades ofiltrerat och fick minimalt med svavel. Vin är redan nu en fröjd att dricka men vinner på lagring samt dekantering innan servering.

Vinous (Josh Raynolds): 93 poäng ”Translucent ruby-red. Smoky, mineral-tinged red fruit, spicecake, game and potpourri aromas are complemented by suggestions of allspice and licorice. Juicy bitter cherry and red currant flavors slowly flesh out and turn sweeter with aeration. Fine-grained tannins lend gentle grip to a long, red-fruit-dominated finish that hangs on with strong, spicy tenacity.”

James Suckling: 93 poäng ”This is slightly funky (reduction) at first, but it’s also brimming with blackberry and floral character, the palate at once bright and supple, with a very long, caressing finish. Bottled unfiltered and unfined. Drink or hold.”

Wine Advocate (William Kelley): 92 poäng ”My favorite wine in the range this year is the 2019 Fleurie, a medium to full-bodied, ample and fleshy wine evocative of sweet berry fruit, plums, peonies and loamy soil. Built around lively acids and melting tannins, it has turned out well. As I wrote last year, Julien Sunier established his own small Beaujolais domaine in 2008 after a stint working with Christophe Roumier in Chambolle-Musigny, and he has rapidly emerged as one of the region’s rising stars. Committed to organic farming from the beginning, whole-cluster fermentation in cement vats at low temperature, followed by élevage in used Burgundy barrels, are the rudiments of his approach. The style is supple, elegant and perfumed, emphasizing grace and charm, and the 2019 vintage has turned out well.”