Rött vin

2019 Galets Rouges, Château Mourgues du Grès

nr 7692301

Sydfranska 2019 Galets Rouges är ett användbart och lättillgängligt vin från ekologiska Château Mourgues de Grès som passar som matchning med många typer av mat.

Pris 129 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillfälligt slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Château Mourgues du Grès

Ursprung
Costières des Nîmes AOC

Druvor
Syrah, grenache, mourvèdre, marselan, carignan

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Solmogen frukt i doften tillsammans med örtiga aromer av oregano och timjan. Här samsas mörka bär med söta jordgubbar och lite kryddiga dofter av vitpeppar. Vinet har en ren och fruktdriven karaktär med frisk syra, mogna tanniner och ett fruktigt, balanserat avslut.

Passar till
Lamm såklart – i alla former – stek, kotletter eller gryta. Men annat mörkt kött går också bra, gärna med örter, vitlök och svamp. Även kittostar och hårdostar är gott till.

Lagringspotential
Från nu till 2024

Mer information
För att få vinet till 18 grader, då det är som godast, lägg in det i kylen en kvart innan det ska drickas.

Om produkten

François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Det är en ganska liten egendom på 35 hektar, som ligger nära floden Rhône, som har synts och hörts i vinvärlden de senaste åren. I den lilla Rhôneappellationen Costières de Nîmes gör man vinet av hög kvalité i personlig och karaktärsfull stil. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Slottet Lafite-Rothschild och den kunskapen har han förvaltat väl här. Château Mourgues du Grès är en riktig Vinklubbsfavorit som varje år förser Tryffelsvinets klubbmedlemmar med vår populära femlitersbox. Från och med skörden 2020 är egendomen biodynamiskt certifierad.

2019 Galets Rouges är en härligt sydfransk blandning som har fått sitt namn från de stora stenar, galets, som på lokal dialekt även kallas grès, som ligger kring vinstockarna och skänker värme på nätterna. Vinet är en blend av syrah och grenache med en liten touch av mourvèdre. Man vinifierar utan sulfiter med syfte att uppnå renhet i frukten, och adderar endast en liten mängd sulfit vid buteljering för stabilitet. För att vidare försäkra att vinets rena fruktkaraktär står i fokus lagras vinet i betongkar. Det här är verkligen ett prisvärt husvin som har en förtjusande karaktär som gör vinet gott både att njuta som det är såväl som till mat – här finns många matchningsmöjligheter.