Rött vin

2019 Gevrey-Chambertin Ostrea (magnum), Domaine Trapet

nr 5306406

Fullträff i magnumformat från utsökta årgång 2019 signerad biodynamiska Domaine Trapet. Görs på druvor från rankor som är närmare 100 år gamla, drastiskt mer strukturerat och djupt än en genomsnittlig Gevrey-Chambertin. William Kelley från The Wine Advocate säger ”2018 was a terrific success at this address, and 2019 is even better!”.

Pris 1899 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt
Lanseringsdatum02/11/2021

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Gevrey-Chambertin AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor, koncentrerad och fruktig doft med toner av blåbär, vinbär, jordgubbar, rosor och orientaliska kryddor. Härligt bärig, koncentrerad och komplex doft. Mycket intensiv och elegant smak med fin balans mellan samtliga komponenter. Inslag av röda och mörka bär, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en behaglig och balanserad fruktsötma. Lång, elegant avslutning.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2042

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

Trapets 2019 Gevrey-Chambertin Ostrea är ett av egendomens allra mest kända viner, gjord på druvor från mycket gamla rankor från kommunvingårdar med en snittålder på 90 år. Druvorna kommer från fyra fossilrika vingårdslägen nära Borchon, planterade 1919 (En Derey, Champerriers, Le Clos). Jordmånen kallas här ostrea accuminata vilket gett vinet dess namn (ostrea refererar alltså till de förhistoriska ostronskal man kan finna i vingårdarna). Vinet fick jäsa i öppna fat med 70 procent stjälkar på ett så naturligt sätt som möjligt utan att tumma på kvaliteten. Därefter lagrades det i små franska ekfat (20-25% ny ek beroende på årgång). Stilmässigt är den mycket mer djup och strukturerad med mer kraft och färg än en vanlig Gevrey-Chambertin.

William Kelley, Wine Advocate: ”Derived from old vines in the commune of Brochon, Trapet’s 2019 Gevrey-Chambertin Ostrea offers up aromas of cherries, raw cocoa and coniferous forest floor. Medium to full-bodied, it’s deeper and more introverted—and more of a long-haul prospect—than the domaine’s immensely charming regular Gevrey, with a layered core and a long, mineral finish.

My tasting with Jean-Louis Trapet was one of my most exciting visits during three months traversing the Côte d’Or, and I couldn’t be more excited about the ongoing renaissance at this Gevrey-Chambertin benchmark. Energized by the increasing involvement of his sons, a viticultural revolution is underway: fully seven hectares of the domaine’s holdings have been converted both to échalas and to higher trellising stakes and wires, depending on the steepness of the slope. And given the extent of Trapet’s holdings in prime climats, that means that the walk from Morey-Saint-Denis to Gevrey-Chambertin suddenly looks rather different. In the cuviere, winemaking continues to be very classical, with important percentages of whole clusters. But what of the wines? 2018 was a terrific success at this address, and 2019 is even better: deep, concentrated and perfumed, these wines are dynamic and bursting with energy and aroma. I can’t wait to add some bottles to my own cellar, and I encourage readers to do the same.”