Rött vin

2019 Gevrey-Chambertin Premier Cru Capita, Domaine Trapet

nr 9250001

Fullträff från utsökta årgång 2019 signerad biodynamiska Domaine Trapet. Görs på druvor från ett urval olika premier Cru-lägen i byn Gevrey-ChambertinSläpps i Systembolagets Webblansering den 10 februari. William Kelley The Wine Advocate 93-95 poäng

Pris 1449 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Gevrey-Chambertin Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor, koncentrerad och fruktig doft med toner av blåbär, vinbär, jordgubbar, rosor och orientaliska kryddor. Härligt bärig, koncentrerad och komplex doft. Mycket intensiv och elegant smak med fin balans mellan samtliga komponenter. Inslag av röda och mörka bär, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en behaglig och balanserad fruktsötma. Lång, elegant avslutning.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2042

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

Trapets 2019 Gevrey-Chambertin Premier Cru Capita är ett av egendomens mindre kända vin och patriarken i familjen menar att den kanske inte kommer finnas kvar allt för länge då hans söner är ivriga att vinifiera de olika parcellerna separat. Vinet är gjort på druvor från gamla rankor från ett urval av premier cruer (En Ergot, Corbeaux, Combottes, Petite Chapelle och Clos Prieur). Vinet fick jäsa i öppna fat med 70 procent stjälkar på ett så naturligt sätt som möjligt utan att tumma på kvaliteten. Därefter lagrades det i små franska ekfat (20-25% ny ek beroende på årgång).

William Kelley, Wine Advocate 93-95 poäng: ”The 2019 Gevrey-Chambertin 1er Cru Capita is the usual blend of fruit from the premiers crus En Ergot, Corbeaux and Combottes, supplemented by a visual selection of small-berried clusters from Petite Chapelle and Clos Prieur, though Trapet notes that this may be the cuvée’s swan song, as his sons are keen to vinify these parcels separately. Wafting from the glass with scents of cassis, dark berries, peonies, raw cocoa and spices, it’s medium to full-bodied, velvety and layered, with terrific concentration, lively acids and an elegantly complete profile. Concentrated but beautifully refined, it’s a fabulous wine in the making.

My tasting with Jean-Louis Trapet was one of my most exciting visits during three months traversing the Côte d’Or, and I couldn’t be more excited about the ongoing renaissance at this Gevrey-Chambertin benchmark. Energized by the increasing involvement of his sons, a viticultural revolution is underway: fully seven hectares of the domaine’s holdings have been converted both to échalas and to higher trellising stakes and wires, depending on the steepness of the slope. And given the extent of Trapet’s holdings in prime climats, that means that the walk from Morey-Saint-Denis to Gevrey-Chambertin suddenly looks rather different. In the cuviere, winemaking continues to be very classical, with important percentages of whole clusters. But what of the wines? 2018 was a terrific success at this address, and 2019 is even better: deep, concentrated and perfumed, these wines are dynamic and bursting with energy and aroma. I can’t wait to add some bottles to my own cellar, and I encourage readers to do the same.”