Rött vin

2019 Langhe Nebbiolo, Azelia

nr 7189101

Ny årgång av Azelias populära Langhe Nebbiolo från 2019 – ett vin att matcha till mat eller njuta som det är. Skolboksexemplet av en klassisk Langhe Nebbiolo!

Pris 195 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Langhe Nebbiolo DOC

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Nyanserad doft med inbjudande fruktighet, blommiga toner av viol samt inslag av körsbär, jordgubb, svarta vinbär och en liten kryddighet. Friskt, fruktigt, elegant smak med mjuka tanniner och en fin intensitet och fruktkoncentration. Vinet avslutas i en fruktig och kryddig eftersmak.

Passar till
Särskilt god till det italienska köket med hemgjord pizza, färsk pasta med egen tomatsås och kryddiga korvgrytor.

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information

Om produkten

Azelias historia börjar 1920 när adelsmannen Lorenzo Scavino (man är nära släkt med Paolo Scavino) började vinfiera delar av familjens vingårdar i hjärtat av Barolo-regionen. Sonen Alfredo skötte buteljeringen och de började efter en tid att exportera sina viner. Sakta började de göra sig ett namn utomlands och deras verksamhet drevs vidare av barn och barnbarn till Lorenzo. Idag är det femte generationen som driver gården, Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. Luigi och Lorenzo månar om varje liten druvklase och ser till rankorna trivs så bra det bara går, utan att ta till kemikalier och sådant som kan skada den dyrbara jorden. Detta är de mycket stolta över. Azelia var också en av de första att börja tappa sina viner själva istället för att sälja dem på bulk, vilket var revolutionerande på den tiden det begav sig. Namnet Azelia kommer från de små vackra blommor som växer i vingårdarna. Etiketten pryds också av två guldfåglar som representerar de små fåglar som springer omkring bland rankorna som Luigi tycker så mycket om. Azelia producerar Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo och flera olika Baroloviner; en Classico och några vingårdsbetecknade (Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria) samt en Barolo Riserva.

Azelias 2019 Langhe Nebbiolo görs på nebbiolodruvor från 2,2 hektar vingårdar i Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba (samma vingårdslägen varje år) belägna 235-340 meter över havet i syvöstlig och sydvästlig exponering. Snittåldern på rankorna är hela 20 år – alltså tillräckligt gamla för att göra Barolo, men Luigi har valt att hålla dem nedklassificerade i väntan på att de skall bli ännu äldre. Vinet jäses (10 dagar vid 28 grader Celsius) och lagras på ståltankar för att lyfta fram druvans fruktiga karaktärer. Målet är att skapa ett vin som passar till den goda vardagsmaten och det lyckas de verkligen med – detta utsökta vin har aldrig varit bättre än 2019!

Druvorna skördas för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase och sedan läggs de försiktigt i små lådor som varsamt transporterades till vineriet där jäsningen sakta påbörjas i ståltankar. Deras Langhe Nebbiolo och Dolcetto jäses i temperaturkontrollerade rotofermentorer som snurrar ett halvt varv på en halvtimma (dessa viner lagras också på ståltank för att bibehålla fräschör och göra dem tillgängliga tidigt). De har en blandning av modern teknik och gamla traditioner när de gör sina viner. Den malolaktiska jäsningen sker i samma rostfria tankar och de tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på skalen verka. Azelia filtrerar inte och klarar inte vinet utan all stabilisering sker med hjälp av gravitationen.