Rött vin

2019 Langhe Nebbiolo, Josetta Saffirio

nr 7249101

Josetta Saffirios stilfulla Langhe Nebbiolo – gjord för att njuta redan nu, gärna till det italienska köket.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Langhe DOC

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En insmickrande, aromatisk och bärig doft med inslag av nypon, mogna körsbär, solmogna jordgubbar, vildhallon och viol. Vinet är medelfylligt, och har en fin tanninstruktur med greppiga tanniner som balanserar bra med frukten och syran. Eftersmaken ör lång och oemotståndligt kryddig.

Passar till
Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

2019 Langhe Nebbiolo består av 100% nebbiolo från  Monforte d’Albas subzon Castelletto. Rankorna har vuxit med sydöstlig exponering och en lutning på 40-50%. Jordmånen där druvorna har växt kallas ”Elveziano” och består av marina avlagringar som över tid tryckts upp till dagens ytnivå och innehåller spår av fossil och kalk. Druvorna handskördas och genomgår 100% avstjälning. Jäsningen sker i rostfria ståltankar under 10 dagar (30-32 grader Celsius) med full maloaktisk jäsning. Efter den malolaktiska jäsningen dras vinet över till stora ekfat (30 hektliter) där det lagras i 12 månader.