Rött vin

2019 Langhe Nebbiolo, Rivetto Dal 1902

nr 7615301

2098 Langhe Nebbiolo från Piemontes första demeter-certifierade vinmakare är, om möjligt, bättre än någonsin. Med en utsökt rödkryddig energi charmar det även den mest svårflirtade.

Pris 259 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Rivetto Dal 1902

Ursprung
Langhe DOC

Druvor
97% nebbiolo, 3% barbera

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
2019 Langhe Nebbiolo har en elegant rödfruktig och intensivt kryddig doft med inslag av nypon, mogna körsbär, solmogna jordgubbar, vildhallon, lakrits och viol. Ung, kryddig och frisk smak med inslag av jordgubbar, körsbär, vildhallon, viol och torkade örter. Smakbilden är intensivt kryddig och stiltypisk med en exakt balans i vinets komponenter.

Passar till
Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin. År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden om ett ekologiskt jordbruk klar, och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet.

2019 Langhe Nebbiolo
består av 97% nebbiolo och 3% barbera från området kring Sinio – alldeles där gränsen till Barolo går. Rankorna har vuxit på en altitud om 340-400 meter över havet i västlig exponering i leriga kalkjordar. Druvorna handskördas i slutet av september och början av oktober. I vineriet avlägsnas stjälkarna. Efter två dagars maceration höjs temperaturen till 30° i ståltankar. Totalt pågår macerationen i 10-15 dagar med full malolaktisk jäsning. All jäsning sker med hjälp av naturligt förekommande jäststammar. Enrico Rivettos Lange Nebbiolo lagras i 12 månader i 30 hektoliters slavonska ekfat. Vinet klarifieras med hjälp av bentoitlera och är därmed godkänt för dig som är vegan.