Vitt vin

2019 L’Étoile Chardonnay, Domaine Maire

nr 5801401

Med en historia som sträcker sig till 1600-talet är Domaine Maire en av Juras riktigt anrika producenter. I slumrande, rurala Jura gör man viner som både är såväl mat- och plånboksvänliga. Denna chardonnay/savagnin-blend från den lilla appellationen l’Étoile är ett riktigt fynd som med sin fräschör blir en utmärkt följeslagare till helgens goda fiskrätter.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillfälligt slut
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Maire

Ursprung
L’Étoile AOC

Druvor
90% chardonnay, 10% savagnin

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En inbjudande och fruktdriven doft med toner av gröna och gula äpplen, citrus, mineral, grillad citron och ett uns vita blommor. Syran är frisk och munkänslan är finstämt strukturerad med en elegant kropp och en lång fräsch eftersmak.

Passar till
Den klassiska matchningen till ett vin från Jura är den lokala osten Comté, men detta vin passar även utmärkt till eleganta rätter av fisk och kyckling.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information

Om produkten

Undangömt mellan Bourgogne och Schweiz ligger Jura, vad som fram tills nyligen var en förhållandevis okänd vinregion. I hjärtat av regionen hittar vi Domaine Maire – Tryffelsvinets första producent i området – med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. Allt började år 1632 då förfadern till Maire-släktet köpte sig en vingård och en källare. Den nämnda källaren och vingården, vilka på sin höjd kunde beskrivas som ödmjuka till storlek, gick i arv inom familjen fram tills mitten av 1900-talet då en man vid namn Henri Maire tog över. 1939 ärvde han de 2,6 hektar vingårdar som kom att bli grunden för hans ständigt växande imperium som huvudsakligen var baserat på produktionen av ett mousserande vin kallat Vin Fou (på engelska: Crazy wine). Allt tyder på att Henri Maire var en showman av rang och hans sinne för marknadsföring är svårt att förneka. En av hans mest legendariska kampanjer måste ha varit när han skänkte 1000 flaskor vin till de Sovjetiska kosmonauterna som tog de första bilderna av månens baksida och om ryktet stämmer så ska det dessutom finnas Vin Fou inmurat i väggarna på den legendariska restaurangen Tour d’Argent i Paris. Efter Henris död i början av 2000-talet så tog familjen Boisset över Maire-imperiet som då uppgick till ungefär 350 hektar. I skrivande stund har domänen ungefär 250 hektar av dessa i produktion vilket innebär att Domaine Maire innehar en signifikant bit av Juras planteringsareal. Vi ser med spänning fram emot att se vad framtiden har att bringa för Domaine Maire.

2019  L’Étoile Chardonnay tillhör egendomens Grand Parcelles-serie, där målet är att porträttera enskilda vingårdar i kända appellationer. L’Étoile är en egen appellation i Jura med en mindre kompakt jordmån vilket sätter sin särskilda prägel på vinet. Appellationen L’Étoile innefattar byarna Plainoiseau, Quintigny, Saint-Didier och L’Étoile. Här produceras enbart vin från cirka 75 hektar vingårdar, och som ett resultat av den lilla produktionen är det ytterst ovanligt att se flaskor från L’Étoile utanför Frankrikes gränser. Namnet betyder ”stjärnan” och är en referens till de stjärnformade fossiler som utgör en stor del av den kalkrika jordmånen, men också en blinkning till de fem kullar som omger byn L’Étoile och därmed liknar formen av en stjärna. Områdets viner påverkas av såväl dessa kullar som av den fossilrika jordmånen och dess viner utmärks av sin tydliga mineralitet och fräschör. Detta, i kombination med att 90% av odlingsarealen utgörs av chardonnay (lokalt kallad gamay blanc), gör att  många vinkännare drar tydliga paralleller till Chablis som ligger 17 mil nordväst om appellationen.

Druvorna kommer från egendomens bästa lägen och förs till tankarna med hjälp av gravitationen. Jäsningen sker i rostfria ståltankar vid låg temperatur (20- 22°C) följt av tre månaders lagring i ståltankar för att bibehålla vinets fräschör.