Vitt vin

2019 Mâcon Milly-Lamartine Clos du Four, Domaine Cordier

nr 9309501

2019 Mâcon Milly-Lamartine Clos Du Four signerad skicklige Christophe Cordier som idag räknas som en av Mâconnais allra största namn.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillfälligt slut

Beskrivning

Producent
Domaine Cordier

Ursprung
Mâcon Milly-Lamartine AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
Komplex, fruktig doft med toner gula plommon, gröna äpplen, krusbär, persika, smör, krita och fat. Balanserad och fruktig smak med mycket frisk och fräsch syra, krämig struktur med smöriga, kryddiga toner från faten och gul stenfrukt.

Passar till
Stekt eller kokt fisk med vitvinssås, skaldjur och kyckling är bra följeslagare.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information
Servera vid 10⁰C. Dekantera gärna innan avnjutning så att alla fantastiska aromer kommer fram.

Om produkten

Ett av Mâcons intressantaste namn är Christophe Cordier, som med sina mycket gamla vingårdar utspridda i regionen producerar stilfull vit Bourgogne som verkligen imponerar. Domaine Cordier Père & Fils är en familjeegendom i Fuissé i mellersta Bourgogne. Vingårdsmarken omfattar 100 parceller fördelat på 30 hektar i 8 olika byar i Mâconnais. Egendomen startades av Christophes far år 1968. Sedan Christophe tog över har han höjt kvaliteten genom att införa moderna metoder i vineriet och begränsat skördeuttagen. Idag anses man vara en av toppodlarna i hela Mâconnais, mycket tack vare Christophes minutiösa noggrannhet och totala dedikation för de viner han producerar. Christophes vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar. Rankorna har en hög medelålder och man håller låga skördeuttag vilket ger mycket koncentrerade viner med djup och stor elegans. Vinerna är moderna, fruktdrivna och fylliga med härlig mineralton och väl avvägd fat-hantering.

Druvorna till denna cuvée kommer från byn Milly-Lamartin i Mâcon. Vingården Clos du Four är mer än 70 år gammal, ligger i östsluttning på hög höjd och har en jordmån bestående av kalksten och lera där Christophe Cordier är en av endast två ägare – något som verkligen kan räknas till ovanligheten i det ofantligt parcellerade Bourgogne. Alla druvor plockades för hand, pressades i hela klasar i pneumatisk press, fick jäsa naturligt på stora fat med regelbunden ‘batonnage’ (omrörning av jästfällningen) och lagrades sedan 12 månader på franska ekfat.