Sött vin

2019 Moscato d’Asti, Josetta Saffirio

nr 7110301

Det godaste man kan dricka till bärdesserter: 2019 Moscato d’Asti från Josetta Saffirio! Detta förförande friska söta och lätt sprudlande vin är det givna valet till jordgubbar och hallon.

Pris 149 kr

Kropp har ett värde på 1 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 4 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 3 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Moscato d’Asto DOCG

Druvor
100% moscato

Alkoholhalt
5,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
2019 Moscato d’Asti har en charmig och stiltypiskt aromatisk doft med intensiva inslag av fläderblom, mogna gula persikor, apelsin, gula päron och tutti frutti. Smaken är söt och lätt pärlande med ren och solmogen frukt. Fräsch syra som balanseras bra med den solmogna fruktsötman. Avslutet är sött med härliga toner av persikor, citrusfrukter och apelsinblom.

Passar till
God till mogna jordgubbar eller bäriga desserter. Trevlig avslutning på måltiden tillsammans med en sorbet eller ostbit eller bara som en stilla njutning i vänners goda sällskap.

Lagringspotential
Från nu till 2022

Mer information

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

Äntligen är den nya årgången här! 2019 är den femte årgången som Josetta Saffirio producerar Moscato d’Asti DOCG. Jordmånen där druvorna växer i består av kalksten, märgel och sand som avspeglar sig fint i vinets karaktär med ren frukt och mineraler. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Filtrerad och ojäst söt druvmust pumpas sedan in i trycktankar och blandas med särskild jästkultur. Vinet får sedan jäsa svalt och långsamt för att behålla muskatdruvans aromatiska karaktär. Vid ungefär 5 % alkohol avbryts jäsningen och man bevarar därigenom maximalt med druvkaraktär och tillräckligt med restsocker för att vinet ska bli sött – samtidigt som vinet får en lätt sprudlande karaktär (till skillnad från Asti DOCG som är fullt ut mousserande). I årgång 2019 är restsötman 110 gram per liter vilket balanseras upp en en pigg, frisk syra som gör vinet till den utmärkta partnern till såväl ost som bäriga desserter.