Vitt vin

2019 Musigny Blanc Grand Cru, Comte Georges de Vogüé

nr 9426101

Ett av vinvärldens mest svårfångade viner är Domaine Comte Georges de Vogüés vita mästerverk Musigny Blanc. Flaskorna är få och dropparna dyrbara – kronan på verket i varje vinsamling!

Pris 7499 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt
Lanseringsdatum10/02/2022

Beskrivning

Producent
Comte Georges de Vogüé

Ursprung
Musigny Grand Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ej provad

Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Servera vid 12-14 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo. Sedan 1980-talet ansvarar Eric Bourgogne och Francois Millet för vingårdarna och Jean-Luc Pepin som försäljningschef. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 hektar varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80% av hela vingården! De Vogues viner är kända för sin fantastiska elegans och man är försiktig med faten och filtrerar ej.

Le Musigny är det mest omtalade Grand Cru-läget i Chambolle-Musigny och är närmast uteslutande känt för sina röda viner, men det finns ett utsökt undantag. Domaine Comtes Georges de Vogüé har nämligen vigt 0,65 hektar av sin vingård till att odla chardonnay. Vinet är ett av de mest eftersökta och svårfångade vinerna i vinvärlden. Mellan årgångarna 1993 och 2015 var rankorna efter en omfattande omplantering som pågick mellan 1986-1997 nedklassificerade till Bourgogne Blanc (och var under dessa år världens mest exklusiva Bourgogne Blanc). Från och med årgång 2016 är vinet alltså ”tillbaka” som Musigny Blanc i all sin fulla prakt.

Årgång 2019 var en utmanande årgång för vinmakarna i Bourgogne, men kvaliteten på vinerna är enastående. Växtsäsongen inleddes med en mild vinter med ovanligt höga temperaturer i Bourgogne och något så ovanligt som torka i februari. Det ledde till en mycket tidig och kraftfull knoppning redan i mars månad. Faran med en tidig knoppning är den ständigt överhängande risken för frost som kan ödelägga de knoppande rankorna och under 2019 drog frosten in under natten den 14 april. För att undvika den ödesdigra förstörelsen i samband med frosten 2016 valde man (och resten av Bourgognes vinbönder) att elda halm i vingårdarna nattetid. Detta görs inte för att höja temperaturen utan för att skapa rökpelare som under soluppgången lägger sig som ett skyddande filter mot solens skarpa morgonstrålar som annars riskerar att förstöra druvor som fått en ishinna av frostens härjningar (där isen fungerar som ett förstoringsglas som riskerar att bränna sönder knopparna). Under 2019 var man mycket lyckosamma med detta och i samband med att man hade en lätt vind och ingen fukt i marken gjorde att istäcket aldrig hann bildas på druvorna och man led inga problem med minskad skörd. Resten av våren markerades av upp och nedgångar i temperatur vilket resulterade i att Bourgogne för första gången i modern tid upplevde två perioder av blomning. Sommaren kom sedan att definieras av sitt ljuvliga väder – där temperaturerna till och med kröp lite väl högt. Det ledde till problem med solbrända druvor och när det 50 personer stora plockteamet anlände i mitten av september (samma team som varje år) var den stora utmaningen att sortera bort de solbrända druvorna. Det första urvalet skedde redan i vingården och följdes av två sorteringsomgångar i vineriet. De druvor som slutligen kunde föras till jäskaren var således få men av enastående mognad och kvalitet.